En jolleresa värd namnet

Michael Brunstedt och Anders Billing planerar ett något annorlunda semesteralternativ. I sommar seglar de den 300 sjömilen långa sträckan mellan Göteborg och Karlshamn i en OK-jolle.


I sommar hissar Michael Brunstedt och Anders Billing seglen för en smått otrolig strapats. De avser att segla mellan Göteborg i Bohuslän till Karslhamn i Blekinge, en 300 sjömil lång färdväg. Och det i en liten OK-jolle. En OK-jolle är i grunden en kappseglingsjolle om fyra meter för enmansseglatser vid korta kustnära sträckor. Båten skapades av Knut Olsen år 1957 och är ganska svårseglad eftersom den har ett storsegel om hela 8,95 kvm.

Nu har Guinness Rekordbok anammat seglingen och ser det som ett försök i att sätta rekord i långsegling med en liten jolle. Den längsta dokumenterade seglatsen hittills är en segling runt Tjörn, en sträcka om 28 sjömil. Rekordförsöket gäller ett försök om att segla mer än 50 sjömil under ett och samma dygn. Blir vädret gynnsamt kommer Michael och Anders satsa på rekordet redan under första dagsetappen. Är vädret sämre till en början, kan någon av de många andra dagarnas segling komma att bli rekordet istället.

Färden, som går under namnet OK’09, påbörjas den 26 juni och beräknas ta tre veckor i anspråk. Under färden kommer närmare 30 hamnar att besökas, både natur- och gästhamnar. Den mesta maten kommer att lagas i det fria och Michael och Anders planerar att ta med sig ett spritkök. De största hindren beräknas vara Laholmsbukten och Hanöbukten, stora öppna hav med svåra sjöar. GPS:en och våtdräkterna som bärs kommer att komma väl till pass.


Foto: Folke Johansson

Till vardags är Anders Billing egenföretagare och kulturarbetare. Han har vid det här laget hunnit fylla 50 år. Michael arbetar som rekryteringskonsult och är fyrtiofem år gammal. Båda är gifta och har tre barn. Dessutom har båda en hund. De kallar sig för ”medelålders otränade män”, men de har faktiskt tränat en hel del.

Jollesegling kräver sin man, det är klart. Trots det kan vare sig Michael Brunstedt eller Anders Billing hävda att de är några superatleter. Ett gymkort och hård träning har fått bli hobbyn för vintern. Vattenträning står också på schemat. Det finns många som avrått från resan. Jollen är ingenting att segla i hårt väder eller långt med. Äventyret lockar än mer.


Foto: Folke Johansson

Bakgrunden till seglingen är också den lite annorlunda. Efter stormen Gudrun år 2005 fann de två männen en liten OK-jolle långt upp på land. Tre år senare låg båten fortfarande kvar, och Michael och Anders beslöt sig för att polisanmäla båten. De hoppades givetvis att ingen skulle träda fram som ägare, och de fick rätt. Skrovet var deras och drömmen om att segla den till sommarstället i Blekinge tog fart. Under tiden som den lilla båten renoverades skaffade de ett par andra båtar att träningssegla med. Träningen började under sommaren 2008.

Nu förbereds den lilla jollen som hittades efter Gudrun-stormen och en båt till för strapatsen. De görs helt vattensäkra för att öka säkerheten för seglarna. Mängder med andra förberedelser behövs fortfarande göras. För att få allt att gå ihop har Michael och Anders fått hjälp av sponsorer. De får också bidrag från privatpersoner för att realisera resan.

För mer information besök: ok09.se