Delad båt – dubbel glädje

Att äga en egen båt är en dröm för många, men det är också en investering som kräver eftertanke. Det är framförallt viktigt att komma ihåg att det inte bara är båtköpet i sig som kostar pengar, själva ägandet kommer också med en hel del tidskrävande arbete och extra utgifter. Men ett smart sätt att halvera såväl kostnader som arbete är att gå ihop och köpa en båt tillsammans.

Många goda skäl att dela båt
Är båten relativt stor och inte kan förvaras på trailer hemma på tomten behövs en hamn- eller bryggplats på sommaren och en ordentlig uppställningsplats på vintern. Båtplatser är både kostsamma och svåra att få tag på och på många håll i landet är det långa köer, ibland med flera års väntetid. Vill man dessutom förvara båten inomhus på vintern kostar det inte sällan det tiodubbla mot om man har den stående utomhus – åtminstone om lokalen är uppvärmd. Därutöver tillkommer kostnader för sjösättning och upptagning, båtförsäkring, säkerhets- och navigeringsutrustning, bränsle, service, eventuella reservdelar och underhåll, såsom tvätt och/eller båtbottenfärg etc. Det blir många tusenlappar om året om man slår ihop allt.

Man får också räkna med en veckas förberedelser på våren innan man kan ge sig iväg ut och njuta av båtlivet – och i alla fall ett par dagars underhållsarbete efter upptagningen på hösten. Beroende på hur mycket man använder båten kan det även behövas en och annan uppfräschning under säsongen. Genom att dela båt med en annan familj finns inte bara möjlighet att skaffa en bättre och större båt till halva priset, ni kan också dela på alla kringkostnader, samtidigt som arbetet inför sjösättningen och efter upptagningen går snabbare och ni får mer tid att faktiskt njuta av båtlivet. Dessutom behöver ni bara en båtplats.

Att tänka på inför köpet
Om ni bestämmer er för att dela båt kan det vara klokt att prata igenom saken ordentligt i förväg, så att båda parter är på samma våglängd. Skriv varsin lista över vilka saker ni prioriterar och vad ni förväntar er av ert gemensamma båtägande och jämför era listor. Har ni olika åsikter om något – red ut det innan köpet. Genom att sätta upp riktlinjer redan från början – och gärna skriva ett avtal sinsemellan – kan ni undvika onödigt gnabb om småsaker längre fram. Kom överens om vad som eventuellt behöver köpas till, hur och var båten ska förvaras under sommar och vinter, vem som ska använda den när, om ni ska ha gemensamma saker ombord, såsom husgeråd och liknande – eller om var och en håller med sitt eget och städar ur båten helt efter varje användning. Vill ni tjäna en slant kan det också vara värt att fundera på om ni kan tänka er att hyra ut båten när ingen av er använder den – men tänk då på att det krävs en speciell försäkring.

Fastställ en budget som passar båda
Sätt upp en maxbudget för båtköpet, eventuella kompletteringar och omkostnader. Har ni olika ekonomiska förutsättningar är det bättre att sänka totalbudgeten så att den passar båda parter än att en av er betalar mer. Det blir lätt en grogrund för konflikter. Har ni bestämt att ni ska köpa en båt tillsammans bör ni också göra det på lika villkor – d v s ingen ska äga mer av båten än den andra.

Avtal och försäkring
När ni bestämt er för vilken båt ni ska köpa behöver ni båda skriva under köpeavtalet och se till att det framgår tydligt att ni äger 50% av båten vardera. Var också noga med att bådas namn registreras hos försäkringsbolaget. Skulle olyckan vara framme är det annars bara den av er som finns med i registret som får ersättning.

Nackdelar?
Visst kan man stöta på en och annan nackdel med delat båtägande, såsom krockar i semesterplaneringen och att man kanske inte kan använda båten fritt precis när man vill. Men det kan ofta lösas relativt enkelt om man gör upp ett schema för användningen, t ex genom att alternera semesterveckorna från år till år. Det kan också bli en del meningsskiljaktigheter om vad som behöver åtgärdas, vem som ska göra vad och hur mycket det får kosta. Men i regel väger fördelarna tyngre och om ni har fastställt grundreglerna redan från början kan ni få ut enormt mycket av att äga en båt tillsammans.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *