Startlistan för VM i dammatchracing klar

Nu är samtliga deltagare klara inför sommarens VM i dammatchracing i Lysekil. Den 16-17 maj genomfördes den sista svenska kvalseglingen under Nordic Women’s Match Racing Tour i Skovshoved, Danmark. Det fanns en plats i form av ett wild card kvar att tillgå. Platsen kneps av seglingsveteranen Marie Björling som gjorde sin första start efter ett två år långt uppehåll.


Nu är samtliga 12 platser till VM-tävlingarna i dammatchracing som avgörs mellan den 27 juli och den 1 augusti i Lysekil klara. Under tävlingarna i Nordic Women’s Match Racing Tour i Skovshoved i Danmark den 16 och 17 maj genomfördes den sista svenska kvalseglingen och det fanns en plats kvar på VM i form av ett wild card att förmedla. Det blev Marie Björling som knep platsen. Marie är en verklig veteran inom matchracingen. Under hela tre år var Marie världsetta och i prishyllan hemma ligger fyra VM-silver och ett VM-brons.

Tävlingen i Skovshoved blev jämn och intensiv in i det sista. Till slut kunde Marie Björling med besättning bärga hem en god fjärdeplats. Det var inte illa, med tanke på att tävlingen var den allra första efter ett två år långt uppehåll. Det räckte dessutom för att vinna det svenska kvalet och få den sista platsen i VM. Maries plats i VM-tävlingen innebär att alla de högst rankade dammatchingskepparna kommer till start under VM-tävlingarna i sommar. Senast Marie ställde upp var år 2007, då hon kom tvåa. Vann gjorde Linda Rahm.


De andra skepparna som redan kvalat är vinnaren från 2007 och 2008 Linda Rahm från Sverige, Anna Kjellberg från Sverige, Caire Leroy och Christelle Philippe från Frankrike, Lucy MacGregor från Storbritannien, Lotte Meldgaard Pedersen och Camilla Ulrikkeholm från Danmark, Sally Barkow från USA, Silke Barkow från Tyskland samt Katie Spithill och Nicole Souter från Österrike.

Dammatchracing är en sport som ökar i intresse, inte minst för att tävlingsformen är så publikvänlig. Båtarna möts i spännande och händelserika dueller och alla åskådare kan lätt hänga med i de regler som gäller. Det gäller helt enkelt att ta sig igenom en bana och komma i mål först.

För besättningen är det däremot enormt mycket taktik och teknik som gäller för att vinna. Båtarna som används inom dammatchracing är av typen DS37 Match Racer och antalet besättningsmedlemmar är begränsat till sex stycken. Och tack vare att seglingsgrenen fått OS-status från och med London-OS år 2012 höjs ribban rejält bland besättningarna. VM:et i sommar blir en viktig startpunkt för framtida satsningar.


Lysekil Women’s Match anordnas för femte året i rad. Med sin stora vinstsumma om 50 000 Euro är den i år den största matchracingsseglingen för damer. Då årets tävlingar dessutom fått VM-status, finns ett extra stort intresse för tävlingarna. Det är Sailnet Lysekil AB som är arrangörer och huvudsponsorer är Preem och Stena Bulk. Dessutom är Carpe Diem Beds of Sweden, Concordia Maritime, Sebago och Lysekils Kommun partners i tävlingen.

Under tävlingshelgen kommer publiken kunna njuta av spännande båtdueller och mängder med shower och nöjen. Måns Zelmerlöv och Alcazar spelar i Havsbadsparken och inträdet dit är fritt. Ett helt gäng med stand up-komiker passar på att ha turnéavslutning i samband med prisutdelningen. Dessutom kommer en äkta auktion att gå av stapeln. Auktionsförrättare är Peder Lamm och alla åskådare får ta med sig föremål som kan säljas.

Samliga bilder är tagna av Dan Ljungsvik år under 2008 års tävlingar för Lysekil Women’s Match.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *