Eniro lanserar sjökort på nätet

Som första företag i landet erbjuder Eniro gratis sjökort på Internet. De är avsedda som planeringsverktyg och ger förutom sedvanlig sjökortsinformation även upplysningar om hamnar, stränder och företag i området.Sjökort över Utö

Sedan den 6:e maj kan man hitta sjökort på Eniro.se. Kartorna inbegriper landets kuststräckor från norr till söder och de större sjöarna Vänern, Vättern, Mälaren och Hjälmaren. Informationen på kartorna kommer från Lantmäteriet och innehåller precis samma detaljer som i kustsjökorten, skärgårdssjökorten, båtsportsjökorten och specialsjökorten. Avstånden mäts i såväl distansminuter och i meter.Iphoneapplikationen med sjört över Sandhamn

Eniro har dessutom lagt till sina vanliga kartjänster på sjökorten. Här ser man vilka vandrarhem, restauranger och bensinmackar som finns det område man är intresserad av. Ja, alla företag som finns i området är sökbara och markeras på sjökortet vid en sökning. Man kan också få flygfoton över områdena. De är helt nytagna.

Sjökorten är sökbara på Eniros hemsida och är en av alla de olika tjänster som Eniro numer erbjuder. Sjökorten lanserades lagom till båtsäsongen och har gjort succé direkt, inte minst för att tjänsten är helt gratis. Det är de först med i landet. Tack vare framgångarna erbjuder nu även Eniro gratis sjökort via sin iPhone-applikation. Det gör att man till och med kan sitta i bilen eller bussen ut mot båten och planera sin resa om man har tillgång till iPhone. Applikationen kan laddas ner via App-store.

Eniros kartor ska inte ses som ett navigeringsverktyg och sjökort i egentlig mening. Det kan finnas fel i uppgifterna. Det har upptäckts att djupangivelserna inte alltid är korrekta vid vissa lägen. Kartorna ska snarare ses som ett informationsrikt planeringsverktyg för de som vill planera sin resa innan avfärd. När man sedan är på sjön är det riktiga sjökort som gäller. Men som planeringsverktyg betraktat är det en mycket bra tjänst fullmatad med information om allt som finns i det område som man vill segla i. Det passar även kanotister, fiskare och alla andra som vill vistas i något av Sveriges kustområden eller runt insjöarna.

Länk: Eniro.se/sjökort

Eniro är dock inte ensam om att erbjuda webbaserade sjökortstjänster, men väl först med att ge ut allmänna sjökort helt gratis. Vill man hitta fornlämningar i vattnet (och på land också för den delen) kan man använda sig av Fornsök. Här finns information insamlad från mängder av arkeologiska utredningar. Den publika sidan är gratis och söksidan är en tjänst från Riksantikvarieämbetet. Länsstyrelsen informerar mer om Fornsök vid intresse. Det finns också flera andra företag som erbjuder sjökort på webben mot en viss kostnad.

Länk: Fornsök
Länk: Gästhamnar och naturhamnar på Båtsidan