Ett slag var 43e sekund

De som var mer fysiskt slut efter dagens seglingar än någon gång tidigare under 32a America’s Cup – Victory Challenges grinders.
I den dramatiska och spännande matchen mot Luna Rossa – på första kryssen – var båtarna inne i en slagduell hela kryssen, totalt 31 slag. Det betyder i snitt ett slag var 43 sekund.
– Jag var helt utmattad, det var fruktansvärt jobbigt, säger Sebastian Tenghage, den tidigare ishockeyspelaren som är teamets mest vältränade grinder.

Sebastian Tenghage var babordsgrinder, danske Jens Dolmer styrbordsgrinder, America’s Cup-veteranen Jeremy Scantlebury storsegelgrinder, Kasper Vang backstagsgrinder. Men många fler än så var inblandade i den hårda matchen.

– Hela teamet gjorde en enorm insats, jag imponerades, säger Magnus Holmberg, skeppare och rorsman.

Efter en bra start för Victory Challenge ledde Luna Rossa knappt vid första mötet i slagduellen. Det blev aldrig mer än en knapp ledning under de 22 minuter och 19 sekunder första kryssen tog. Luna Rossa rundade åtta sekunder före.

På första länsen närmade sig Orm den italienska båten och fokuserade på att passera före rundningen vid bottengaten.

Fighten skulle avgöras i en gippduell.

– Vi var sena ett snäpp, James Spithill (rorsman hos Luna Rossa) var aggressiv, vår spinnakerbom bröts sönder, säger Magnus Holmberg.

Det är ett sådant haveri som kan få en besättning att ge upp. Men Victory Challenge rundade vid bottengaten bara 26 sekunder efter Luna Rossa. Medan Jonas Wackenhuth på fördäck, Martin Krite på mittfördäck och Anders Dahlsjö, mastman, behandlade spinnakerbommen som vore det ett brutet ben. Den spjälkades.

– Det går aldrig att ge upp, du vet inte vad som kommer att hända, något kunde ske med motståndarbåten, vi kunde få samma vindskjuts på sista länsen som vi fick mot Desafío Español igår, säger Jeremy Scantlebury.

Victory Challenge förlorade till slut med 39 sekunder efter en hjälteinsats. I den föregående matchen blev det, kanske inte oväntat, förlust mot ett av de andra topplagen, Emirates Team New Zealand.

Ett vinschproblem orsakade att Orm drog på sig ett straff i för-starten. Det hjälpte inte att Victory Challenge vann starten, för sedan tappade man banben för banben.

Även Team New Zealand fick problem, i sin andra match för dagen, då focken lossnade. BMW Oracle Racing passerade och vann till slut den matchen.

Team Shosholoza kunde inte starta alls i den hårda vinden i den första matchen, på grund av problem med storseglet.

När dagens 12 matcher seglats stod det klart att Alinghi, med tio segrar av tio möjliga, är klara vinnare av Malmö-Skåne Louis Vuitton Akt 6 när en match per team återstår.

Victory Challenge ligger sjua totalt, sex bland utmanarna, när morgondagens match mot italienska Mascalzone Latino är kvar.

I vunna matcher hittills är det en mindre än i motsvarande deltävling i Valencia i juni.

– Det är klart jag hoppats på bättre resultat, säger Magnus Holmberg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *