Fler kryssningsfartyg i Stockholms hjärta

Stockholm är i fokus för den allt mer expanderande kryssningsindustrin. Det är Östersjöns största mötesplats, och för att möta efterfrågan har Stockholms Hamnar nu öppnat upp ett nytt kryssningscenter mitt i staden. Det ska öka servicen för kryssningsbesökarna till staden och öppna upp för fler fartyg att angöra Stockholm.


Foto:

Stockholm Hamnar satsar vidare på att utveckla Stockholmsregionens hamnar. Senaste satsningen har lagts på den allt mer populära kryssningsindustrin. Då Stockholm anses som en juvel vid Östersjön har behovet av en bra kryssningshamn där de många kryssningsfartygen kan angöra blivit allt större. Svaret på behovet har blivit Stockholm Cruise Center Stadsgården, en hamn som invigdes i veckan.

Stort behov
Varje år anlöper 265 kryssningsfartyg Stockholms Hamnar. Det är hela 12 besök i veckan. De lägger till vid Stadsgårdshamnen, Skeppsbron och i Frihamnen. För Stockholm har kryssningsnäringen stor betydelse, inte minst ekonomiskt. Att möta kryssningsresenärer med god service och bra ytor är en win-win-situation för alla parter. Därför har också Stockholm Cruise Center Stadsgården förlagts så nära stadskärnan som bara är möjligt. Det skapar ett mervärde både för staden som får de vackra kryssningsfartygen på nära håll, och för passagerarna. Framöver kommer troligtvis än fler fartyg att angöra Stockholm under färder över Östersjön.

Kryssningscentret
Tack vare Stockholm Cruise Center Stadsgården finns det nu ypperliga möjligheter att erbjuda allt det som en kryssningsresenär söker vid ett besök i Stockholm. Centret ligger i Stora Tullhuset, bara ett stenkast från alla de pärlor Stockholm har att erbjuda, inte minst Gamla Stan, mängder med museer, och Söders höjder. Förr var den nu ombyggda byggnaden mest till för stora flöden av gods, men numera är det en plats för människor. De gamla lokalerna har nämligen förvandlats till ett servicecenter av rang. I terminalen kan bagage hanteras och sightseeingturerna samordnas. Gästerna får väl tilltagna väntutrymmen med sittplatser och gott med ytor för alla.

Invigningen och Stockholms Hamnar.
Invigningen av terminalen skedde den första juni. Då passade även rederiet Happy Cruises på att besöka hamnen och terminalen. Invigningsförrättare var Stockholms Hamnars ordförande Helena Bonnier. Hon både klippte band och delade ut Stockholm Hamnars välkomstplakett till kaptenen för fartyget. Stockholm Hamnar arbetar uteslutande med hamnverksamhet och erbjuder service till sjöfarten och hyr ut kajplatser, mark och lokaler i Stockholmsområdet. De har hamnar i Stockholm, Nynäshamn och Kapellskär och företagets hamnar skapar den största mötesplatsen i hela Östersjön för fartyg. Det finns dryga 150 anställda i bolaget som år 2010 omsatte 633 mkr.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *