Följ med på en spännande resa med Sveriges enda aktiva Robotbåt

Under 1980-talets Kalla Krig utgjorde robotbestyckade fartyg basen för Sveriges sjöförsvar, men sedan början av 2000-talet finns inga robotbåtar kvar i den svenska flottan. De flesta har skrotats, men en av de sista som togs ur drift kan fortfarande ses i våra farvatten då och då. R142 Ystad, som hon heter, ägs numera av Statens Maritima Museer och drivs som ett civilt museifartyg i regi av den ideella Föreningen Svenska Robotbåtar (FSvR). Nu i vår, i samband med invigningen av den nya u-båtshallen vid Karlskrona Marinmuseum, kommer R142 Ystad att en göra en militärhistorisk resa från Stockholm till Karlskrona – och du har chansen att få följa med!

R142 Ystad byggdes i Karlskrona och en av hennes systrar, museifartyget Västervik, ligger fortfarande förtöjt vid Karlskrona Marinmuseum, så det kommer att bli lite av en ”släktträff” när R142 Ystad återvänder hem i vår. På vägen mellan Stockholm och Karlskrona – och även på tillbakavägen – kommer hon att göra ett antal stopp längs med kusten och då har du som privatperson möjlighet att hoppa ombord! Men gör dig redo för en actionpackad upplevelse, för detta är absolut ingen roddbåt vi talar om. När det begav sig var R142 Ystad ett av flottans vassaste attackfartyg – och med 13 000 hästkrafter, en maxfart på ca 40 knop och bestyckad till tänderna var hon sannerligen inte att leka med.

FSvR övertog R142 Ystad år 2006 och har sedan dess jobbat för att behålla henne i full drift. Syftet är också att bevara fartyget i originalskick och sprida kunskap om vilken roll hon och hennes robotbestyckade systrar spelade under de över 30 år som de brukades av det svenska försvaret.

Är du intresserad av att följa med ombord på R142 Ystad i vår så finner du mer information om resan, tider, biljettpriser, bokning etc. på: www.robotbatar.se. Där kan du även se bilder och videoklipp om du vill ha lite försmak av upplevelsen.

Foto: Håkan Bergmark, FSvR.

Taggar:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *