Upplev livet ombord på en riktig ubåt

Det är nog få som har sett insidan av en äkta ubåt, då det hittills varit en miljö som varit förbjuden och otillgänglig för allmänheten. Men den 6:e juni 2014 slår Marinmuseum i Karlskrona upp portarna för sin sin nya stjärnattraktion – Neptunhallen. Här kommer besökarna att bjudas på en unik chans att gå ombord på en ubåt från Kalla Kriget och stifta bekantskap med dess spännande historia. Via personliga berättelser, en dramatiserad ombordstigning, autentiska uppvisningar och realistiska ljud och dofter ges besökarna möjlighet att uppleva en del av livet ombord på den svenska ubåten HMS Neptun – från vardagliga rutiner till skarpt läge. Den interaktiva utställningen inkluderar även olika prova-på-stationer anpassade för hela familjen.

Om HMS Neptun
HMS Neptun tillhör Näckenklassen och byggdes på Kockums varv i Malmö och Karlskrona. Hon var en av de första svenska ubåtarna som var utrustad med datorer och togs i drift i december 1980. Normalt hade HMS Neptun en besättning på 22 man, varav oftast fem värnpliktiga, och fram till och med 1998 då hon utrangerades hade omkring 400 personer tjänstgjort ombord. Mycket av det som HMS Neptun gjorde är fortfarande hemligstämplat, men en av de kanske mest kända händelserna som hon fick vara med om var när den sovjetiska ubåten U 137 gick på grund utanför Karlskrona 1981.

Hajen – Sveriges första ubåt
Förutom huvudattraktionen bjuder utställningen på en intressant inblick i ubåtsvapnets 110-åriga historia och intill HMS Neptun kan man även se ubåtsklenoden Hajen, som är den allra första ubåten som togs i drift av svenska flottan år 1904. Syftet med Hajen var att hon skulle bli ett modernt vapen i det då förväntade kriget mot Norge. Utseendemässigt påminner hon om något från 1800-talet, men hon var utrustad med 1900-talets teknik och uppfyllde dåtidens militära behov. Idag är det emellertid bara själva skalet som kvarstår och kan skådas på utställningen

Specialritad byggnad
Neptunhallen har specialdesignats för att kunna hysa den gigantiska ubåten, som näst efter Vasaskeppet är Sveriges största inbyggda föremål. HMS Neptun togs upp på land i september 2012 och transporterades till Karlskrona Marinmuseum, där den placerades intill huvudbyggnaden och drygt ett år senare stod det unika museiannexet färdigt.

Den nästan 50 meter långa, ca 6 meter breda och 1 000 ton tunga ubåten vilar nu på en halv meter tjock bottenplatta uppstagad av 270 pålar och omgärdas av ett betongtäckt stålskelett med brutna vinklar och fasader i glas och rostfritt stål. Förutom själva ubåten rymmer byggnaden även 1 400 kvadratmeter publika ytor där ca 200 personer kan vistas samtidigt.

Såväl Marinmuseums huvudbyggnad som den nya ubåtshallen är ritade av Björn Malmström HMXW Arkitekter och inspirationen till Neptunhallen kom bland annat från bunkrar och värn, men kanske främst från marinens Visbykorvetter, som designats för att vara osynliga på radar.

Läs mer om utställningen på: http://www.marinmuseum.se/sv/Utstallningar/Neptun–ubat–pa–riktigt/?subId=7216

Bilden: HMS Neptun tillsammans med sina syster-ubåtar Näcken och Najad.
Foto: http://www.flickr.com/photos/marinmuseum/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *