Under helgen den 13 -16 augusti arrangerades VM i vindsurfing, Kona-klassen, i Varamobukten utanför Motala. 90 deltagare från hela världen ställde upp i en tävling som blev blåsig värre. Tre olika guld fördelades, samtliga till svenska deltagare.
Kona-klassen, en folksport med svensk dominans
När Motala helgen den 15-16 augusti arrangerade VM i vindsurfing, Kona One-klassen, kom det att bli det fjärde VM-arrangemanget. De tidigare tävlingarna har lagts i Tyskland, Frankrike respektive Thailand. Tävlingarna hade samlat 90 stycken deltagare från hela världen. Seglingen genomfördes i hårdast möjliga blåst i Varamobukten i Vättern.
Svenska VM-mästare
De svenska deltagarna tog för sig under tävlingen. Det blev trippelt svenskt i alla tre kategorier: herr, dam och junior. Ingen annan nation rådde alltså på att hamna på pallplats. Hans Nyström vann herrklassen. Han har tidigare meriter från OS och kommer från Stockholm. På damsidan avgick Karin Wendt med segern. Hon seglade i sina hemmavatten, Motala-bo som hon är. Därmed slog hon förra årets VM-segrare Kajsa Larsson, 16 år, även hon bördig från Motala.
Årets juniorvinnare kommer från Sverige. Han heter Martin Bertilsson och hör vanligen hemma i Kullavik. Martin är bara 13 år gammal, och ett stort hopp inför framtiden. Den unga åldern var dock ingenting, jämfört med startfältets yngste deltagare: Fridolph Fors från Motala. Han har inte hunnit med mer än 8 jordvarv än så länge.
Bedrifterna av de svenska världsmästarna är häpnadsväckande. För bara några år sedan genomfördes en bred ungdomssatsning i sporten. Det har nu givit ett fantastiskt resultat och Sverige kan se sig som världsledande inom vindsurfingens Kona-klass.
Populär klass
Vindsurfingen kommer från början från Karlifornien, där ett antal ungdomar började utöva sporten under 1960-talet. Sporten fick en snabb spridning, och år 1973 började de första VM-tävlingarna att arrangeras.
Kona-klassen är en populär och folklig form av vindsurfing. Andra vindsurfing-klasser har blivit till riktiga materialsporter som kostar stora pengar att utöva och tävla i. I Kona-klassen är vindsurfingens grund tillbaka: ett segel, en bräda och en människa. Seglets storlek anpassas till personens vikt.
Klassen har än så länge bara funnits i fem år, men har redan kommit att bli den största klassen av alla surfingklasser. Den stora fördelen med Kona-brädan är att den är lätt att ha som nybörjarbräda och att den passar alla typer av seglare. Både gamla segelrävar och unga amatörer ställer gärna upp i Kona-klassen. I år var till exempel legendaren Bruce Matlack från USA med. Han var den första världsmästaren av alla i vindsurfing och har nyligen fyllt 65 år! Dessutom deltog Michael Rossmeier. Han är en mycket omtalad freestyle-seglare.
Den relativt nya Kona-klassen kan vara det stora genombrottet i vägen tillbaka för vindsurfingen som sport. Den hade en storhetstid under 1980-talet men försvann nästan helt under 1990-talet. Under 2000-talet har intresset för vindurfingen ökat igen, och den senaste ökningen har främst skett tack vare införandet av den nya folkklassen.
Arrangörer
Arrangörer för VM i Motala var Motala Segelsällskap i samarbete med Svenska Kona One Förbundet och det Internationella Kona-klass Förbundet.