Fri Fart på Göta Kanal

Lördagen den 31 juli var det Fri Fart på Göta Kanal, en folkfest för alla som tycker om snabba båtar och rustik svensk båtmiljö. Runt 30 båtar deltog i årets race, som blivit en klassiker inom svensk båtsport.


Foto:

I helgen var det dags för ett av de större evenemangen bland de klassiska båthändelserna. Det blev stor folkfest under dagen med mängder av vackra båtar och evenemang. Själva uppvisningen bestod av tre race. Däremellan fanns tid att beskåda båtarna på nära håll och delta i kringaktiviteter av alla de slag. Vädret var också med arrangörerna. Solen sken med sin närvaro, trots att det varit ostadigt ett tag. Stämningen låg på topp.

Klassiska båtar
Under dagen hölls tre olika race med start utanför Museihuset i Lungs västra, knappt två mil utanför Linköping. Mellan tävlingsomgångarna kunde båtarna beskådas närmare i hamn. Klockan elva tog den första racet fart för att sedan följas av två till. Inför varje race presenterade båtarna för publiken, en trevlig detalj som gör oinsatta mer intresserade av båtarna. Även ägarna var behjälpliga med att informera och berätta om sina stoltheter.

Deltagare
Deltagare är enbart nostalgibåtar av klassiskt maner av både nyare och äldre modeller. Vissa var snabba som vinden och toppade sextio knop, andra var kanske lite mindre snabba men ack så vackra. Bland annat deltog en Flygfisk, en Marieholm Canberra, flera Albatrosser och två Selco Riviera. Även ett par Cyklonbåtar fanns med på startlinjen. Sjösättningen skedde på morgonen efter en rutinkontroll för allas säkerhet. Allt visade sig vara fint och båtarna kunde släppas iväg för start.4

Racet
Racet började med att köra förbi Museihusets bryggor i sakta mak. Sedan vände hela gänget tillbaka och då var det full fart som gällde. Allt skedde i god ordning utefter den nummerordning som delats ut. De minsta båtarna fick gå först, och de lite större fick följa efter. När racet genomförts var det bara att glida in i kaj igen, för att träffa andra entusiastiska båtintresserade.

Kringarrangemang
Givetvis hade Museihuset, som också arrangerade hela tävlingen, extraöppet under lördagen med en specialutställning på leksaksbilsmuseet som största dragplåster. Där kunde Sveriges största samling av modellporschar beskådas. Lite mer ämnesnära var då båtutställningen på land.

Nästa år igen
Sponsorer av Fri Fart på Göta Kanal har bland annat varit SCB, Alltransport, Atlantica och P2 GolfInn. Dessutom ställde mängder med volontärer upp för att få arrangemanget så bra som möjligt. Nästa år planeras ett nytt tävlingsarrangemang med Fri Fart på Göta Kanal. Redan nu har sex båtar anmält sig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *