Fritidstema på Bohusläns museum

Under sommaren visas utställningen ”Fri och ledig” på Bohusläns museum i Uddevalla. Utställningen är ett resultat av en stor undersökning där hundratals människor intervjuats om när de känner sig fria och lediga. Målet är att få besökaren att fundera lite extra på sin egen lediga tid. Vad gör vi på vår lediga tid egentligen, och hur får vi vår drömsemester realiserad?


Foto:

Under hela sommaren, mellan 14 maj och den 30 oktober 2011, visar Bohusläns museum i Uddevalla den tillfälliga utställningen ”Fri och ledig”. Utställningen är ett resultat av en stor undersökning med flera hundra deltagare från Bohuslän som fått svara på frågor angående ledighet och aktiviteter på ledigheten.
Bad, båt och husmorssemester
Resultatet av undersökningen presenteras i form av föremål och bilder. Det är ett potpurri av det finaste och härligaste som Bohuslän har att uppvisa i form av smultronställen för båt, bad och fiskeplatser. Besökaren lotsas runt kobbar och skär. Men även barnkollon, husmorssemesterar, semesterbyar och mycket annat tas upp. Utställningen inbegriper filmvisningar för barn och vuxna under bestämda tider. Det går även att spela lite strandvolley och här finns också en öppen sommarverkstad. Guidade visningar erbjuds tisdagar och torsdagar de flesta veckor under sommaren.
Äldre tider
”Fri och ledig” är inte enbart en exposé över bohuslänningarnas fritidsvanor i modern tid. Även äldre tiders fritidssysslor tas upp, liksom existensen av semester och ledighet per se. Här finns minnen över 1940- och 1950-talets allra första lediga dagar, då ledighet och semester blev en realitet för de flesta svenskar. Det var först 1938 lagstadgad semester infördes. Då var den två veckor lång och det gav chansen för många att upptäcka en omgivning lite längre bort från vardagen än de tidigare kunnat. Utvecklingen sedan dess har varit hisnande. Idag har vi både helgerna lediga och fem veckor semester, något som dåtidens personal bara fick drömma om. Men under dessa två veckor hanns mycket med, och många fenomen vi tar för givet, såsom fritidsbåtens varande tog sin form.
Prestation eller frihet?
Utställningen filosoferar mycket kring ordet och känslan ledig. Den tar upp den svåra frågan om huruvida vår semester är så kravfri som den kanske är tänkt. I det moderna samhället är det lätt att fritiden blir som ett arbete – som ska utföras och där det ska presteras. Det krävs pengar för att vara ledig idag, och hur går det då för alla de som inte har så mycket i plånboken? Vad drömmer du om när det kommer till semesterplaner, och vad kan du realisera?
Mer information om utställningen finns på www.vastarvet.se.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *