Skärgårdsmässa med anor

I helgen, den 27 – 29 maj, var de så åter dags för Skärgårdsmässan att inta Wasahamnen och Galärvarvsparken på Djurgården i Stockholm. Årets mässa var den 22 i ordningen och som seden bjuder var det fri entré för alla och envar som ville fyllas med inspiration och kunskap om skärgården och båtlivet.


Foto:

Under helgen 27 – 29 maj arrangerades än en gång Stockholms Skärgårdsmässa. Under dagarna i tre kunde stockholmare och besökare till den stolta huvudstaden njuta av skärgårdsinspiration i Galärvarvsparken på Djurgården. Företag och organisationer från hela Östersjöområdet hade samlats till en av Stockholms större och mer uppskattade evenemang. Liksom tidigare år var folksamlingen stor. Antalet besökare beräknades till dryga 50 000, en siffra som Skärgårdsmässan numera är van vid.

22:a året
Det var för 22:a året i rad som Skärgårdsmässan arrangerades. Temat för Stockholms skärgårdsmässa är givetvis de kobbar och skär i Östersjön som så lockande ligger strax utanför stadens tullar. Mässan ses som något av startskottet för den härliga skärgårdssommaren. I år hade ett hundratal utställare förberett sin närvaro. Med toner av dragspel och körer invigdes årets mässa i ett något ostadigt väder. Därefter väntade mängder med aktiviteter och roligheter för besökarna, som kunde avnjuta och upptäcka mässområdet helt utan någon entrékostnad.

Stockholms skärgård
Nästan alla utställare hade en klar skärgårdsanknytning och de gav smakprov på skärgårdskultur i alla dess former. Här fanns allt ifrån båtar till salu och båttillbehör till hantverk och mat med smak av bräckt vatten. Mängder med inspiration för en sommar bland öarna erbjöds. Skärgårdsmässan fokuserar alltmer på miljön – både den lokala och den globala. En hel del miljöinnovationer visades upp för allmänheten. Ett helt miljötält var uppställt för att visa på vikten av en ren miljö, en miljö som håller även till nästkommande generationer.

Mycket att göra
Paddling, god mat med skärgårdstema, mängder med utställare och fritidsaktiviteter erbjöds. Under helgen hanns också en Taube-konstert med, liksom ett stort veteranbåtsmöte. Många museer höll öppet, inte minst vid museipiren där flera museifartyg lagt till. Isbrytaren Sankt Erik bjöd på turer och kaffe och lunch under färden där utsikten över Stockholm hänförde. Även Sjöhistoriska museet höll portarna öppna för intresserade, och erbjöd en gratisbåt mellan Galärvarvsparken och mässan till och från Sjöhistoriska museet.

Anka
En av de mer uppmärksammade båtarna på mässan var ett flytetyg i form av en and. Det är en båt som har en form som exakt ser ut som en gräsand – med den rätta färgerna och allt. Båten är byggd i plast och i anden gömmer sig en bastu, ett kök samt sovplatser. Anden är en motorbåt med styrpulpet på huvudet. Anden är till salu för det facila priset om 378 000 kronor, om någon känner sig manad. Annars fanns det kanske mer passande skärgårdsbåtar i hamnen att välja mellan, inte fullt så extrema.

Mer info om skärgårdsmässan finns på: www.skargardsmassan.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *