Stor sjöräddningsövning i Öresund på torsdag

Imorgon, torsdag kommer det att bli fullt pådrag i Öresund, men om du bor i närheten av Ven och plötsligt märker av en massa vild aktivitet i och kring vattnet finns det ingen anledning att oroa dig för att fienden har invaderat. Under eftermiddagen kommer nämligen Sjöfartsverket att hålla en stor sjöräddningsövning tillsammans med bland andra Kustbevakningen, Svenska Sjöräddningssällskapet och de kommunala räddningstjänsterna från Höganäs och Landskrona.

Scenariot för övningen är att en motorbåt har sjunkit strax norr om Ven efter att ha kolliderat i hög fart med en större sportfiskeskuta. Fiskebåten i fråga, M/S Islandia, som är hemmahörande i Råå, larmar omgående sjö- och flygräddningscentralen i Göteborg, som i sin tur snabbt måste samordna den omfattande räddningsinsatsen och kalla in alla berörda instanser. Flera fartyg från såväl Sjöräddningssällskapet och Kustbevakningen som Sjöfartsverket och de lokala räddningstjänsterna kommer att delta i övningen, som för övrigt fått namnet ”Vårdoppet”.

Effektiv samverkan är givetvis en av de avgörande faktorerna för att en räddningsinsats ska löpa på smidigt och få en lyckad utgång. Förutom att räddningsmanskapet får en chans att träna upp och testa sina färdigheter i en realistisk situation så är Vårdoppet därför även tänkt att ge de olika organisationerna möjlighet att öva upp samarbetet sinsemellan. Men det är ingen lätt uppgift de har framför sig. När larmet inkommer ska allting klaffa. Sjöräddningsbåtarna ska ut till platsen så fort som möjligt och när haveristerna väl lokaliserats måste räddningspersonalen arbeta snabbt för att hjälpa besättningen och bekämpa eldhärdarna. Ombord finns också flera svårt skadade och chockade personer. Några har dessutom hamnat i det iskalla vattnet och behöver omgående undsättning.

Det känns ganska skönt att veta att det bara handlar om en övning – denna gång. Den där gången när det faktiskt är allvar är det också tryggt att veta att det tack vare den här typen av realistiska sjöräddningsövningar alltid finns väl utbildade människor som står redo att hjälpa.

Vårdoppet kommer att äga rum mellan kl 16:00 och 19:00 imorgon, torsdagen den 15 maj, norr om Ven i Öresund. Mer info finns på: www.sjofartsverket.se/sv/Press/Pressmeddelanden1/?rssdetail=885781

Foto: Sjöfartsverket

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *