Härliga tävlingar runt Gotland

Årets upplaga av Eurocard Gotland Runt blev inget mindre än en succé. När de 2 000 seglarna lotsat de 238 båtarna över mållinjen kunde arrangörerna glädjas över en av de bästa tävlingarna på många år. Vädret var bra och striden tät.


Foto:

Solen gassade, himlen var klarblå, vindarna stadiga och tävlingen jämn. Det är inte mycket mer än så som behövs för att skapa ett av de bättre Eurocard Gotland Runt-tävlingarna genom tiderna. 238 båtar deltog och hade delats upp i nio klasser. Allt från vanliga familjebåtar till sanna professionella monster seglade runt Gotland, i hopp om att stå som vinnare för sin klass. Glädjande nog fanns osedvanligt många juniorer med i tävlingen.

Tävlingsrutten
Tävlingsrutten runt Gotland bestod av olika banor för olika klasser. De allra största båtarna fick en resa om 460 sjömil, innan de kunde korsa mållinjen. För de något mindre båtarna var sträckan också kortare. Vinden var god över nästan hela sträckan. Några undantag fanns dock. Vissa hade oturen att hamna i stiltjebälten som förekom här och där. Inför tävlingarna fanns ett mål om att rutten skulle ta ungefär två dygn. Det visade sig hålla, i alla fall för de allra flesta.
Kong Harald i särklass
Självaste Kong Harald sågs som storvinnare under helgen. Båten Fram XVI tog hem klassen ORC Int Charlie-klassen, givetvis för Norges räkning. Båten tog också hem ORC Total-segern, liksom IRC Charlie. En lyckad dag för den norske kungen med andra ord.

Andra vinnare
ORC Classic T/T-klassen vanns av Claes Ahlin på båten Kerma. Som god tvåa kom Thomas Ehrnström på Britt-Marie. SRS Alfa 1-klassens vinnare blev Bengt Eriksson med Vindile, medan SRS Alfa 2-klassen vanns av Lars Gellerhed med MK-Produkter. SRS Bravo-klassen vanns i sin tur av Anders Karén på Du Får Af Matrisen och IRC Bravo-klassen av Magnus Woxén på Avantime 3. Här var segermarginalen inte mer än en minut och fyrtiosju minuter, vilket verkligen är på håret efter att ha seglat över 60 timmar. Magnus slog Lars Billström på Ellvann.
I ORC Int B blev det nästan lika jämt. Lennart Evrell, med sin Aida, tog hem segern efter en spurtstrid mot Fredrik Herzman på Du Soleil II. Marginalen blev två minuter och fyra sekunder.
Slutligen kan vi rapportera att Swan Trophy togs hem av Tarantella II, med Leif Ramm-Schmidt vid rodret.

Fullständiga resultatlistor finns att tillgå på http://www.ksss.se/EGR. Alla foton är tagna av Oskar Kihlborg, för arrangören KSSS.


Foto:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *