Start för Eurocard Gotland Runt

Den 7 juli går startskottet för årets Eurocard Gotland Runt. Över 250 båtar kommer under dagen att passera startlinjen för att delta i en av världens största havskappseglingar. Platsen för start är Sandhamn.


Foto: Daniel Olsén för KSSS

Under onsdagen den 7 juli går startskottet för årets Eurocard Gotland Runt. Med 250 båtar i startfältet kan arrangörerna i KSSS glädjas åt ett rekordstort startfält. Det blir dock en utmaning, då vindarna på sina håll lär blir ganska så skrala. Må bäste man eller kvinna vinna sin respektive klass.

Havskappsegling
Eurocard Gotland Runt är Östersjöns största tävling. Inte nog med det. Gotland Runt är numera en av världens största havskappseglingar och en anrik historia med 73 år på nacken. Under den allra första tävlingen deltog 43 stycken båtar. I år blir det över hela 250 båtar i startfältet, vilka deltar i nio olika klasser. Startlinjen liksom målgång går utanför Sandhamn.

Historia
Föregångare till Gotland Runt är Visbyseglingen, en tävling som anordnades av KSSS under 20- och 30-talet. Sträckan som gällde på den tiden var Sandhamn – Visby tur och retur. Jacob Wallenberg tog hem den allra sista Visbyseglingen år 1939. Men då hade Gotland Runt tagit sin början, med en första start år 1937. Banan har varierat något sedan dess, men tävlingen som arrangemang har stadigt vuxit i graderna, och i antalet deltagare.

Vädret
Vad vore en start utan koll på vädret? I år lär risken vara stor att det är lite väl lätta vindar på Östersjön under tävlingens början, vilket i så fall kommer att sätta besättningarna på prov ordentligt. Vindarna kommer sedan att öka något, men bli moderata. På torsdag är det risk för ett riktigt lugnt väder igen, särskilt lokalt på vissa platser runt Gotland. Hur det kommer påverka tävlingen återstår att se.

Deltagare
Bland alla de seglare som ställer upp i år blandas nya förmågor, med världskändisar och gamla rävar. En av de mer uppmärksammade i startfältet är själve Norges Kung Harald. Han kommer att finnas med i besättningen på en båt i IRC C. Även rymdfarare Fuglesang kommer att delta i tävlingen i klassen SRS Bravo.
Bland ORC international-klassens deltagare finns mängder med välrenommerade namn, såsom Jonas Wikström på Amarone, Rauli Leino på Xantippa, Carl Wale på Walenna II och Anders Lewander på Midnight Rambler Youth Challenge. Det stora antal unga deltagare gör också tävlingen intressant för kommande generationer.

Classic Baltic Race
Samtidigt som Eurocard Gotland Runt seglas, avgörs Classic Baltic Race. Det är en regatta för klassiska båtar, och en fröjd för ögat att se som åskådare. Tävlingen går också under det lite smålustiga begreppet Antikrundan. Här deltar Refanut, lotsad av Fredrik Wallenberg som skeppare, Ballad styrd av Christer Salén, Regina som ägs av Jacob Wallenberg och S/Y Volonté med Marie Krafft. Volonté har en helt kvinnlig besättning, vilket är första gången i klassikern. Det var verkligen på tiden. Målet för tjejligan är givetvis vinst.


Foto: Daniel Olsén för KSSS

Taggar: ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *