Värmen ger många drunkningstillbud

Rekordvärmen i landet ger också rekordmånga badare och personer som vistas på båtar. Det i sin tur leder till drunkningstillbud. Även om det inte går att undvika alla olyckor, kan vi minska risken för olycksfall vid vatten. Vad som behövs är lite försiktighet, omdöme och kunskap om livräddning.


Foto:

Vädret har under de senaste veckorna erbjudit lata soldagar på båtar och utmed strandlinjer för sommarlediga barn och vuxna. Många passar på att bada och leka i vattnet, för att svalka sig i den rekordvarma hettan. Det gäller även barnen. Med så många som badar och vistas i vattenområden, blir också drunkningstillbuden fler.
Ganska få överlag
I allmänhet har vi i Sverige ett ganska lågt antal drunkningsolyckor per år. Det kan vi tacka våra kunskaper i simning och inte minst i livräddning för. Trots det händer det att såväl barn och vuxna omkommer i drunkningstillbud. Cirka 250 personer går varje år bort på grund av drunkning, enligt Svenska Socialstyrelsen. Under juni månad i år registrerades 13 omkomna, enligt statistik från Svenska Livräddningssällskapen. Siffran befaras bli högre under den rekordvarma juli som vi nu upplever.
När det händer
En drunkningsolycka kan ske när som helst. Båtar som kantrar eller tar in vatten, är en vanlig orsak till drunkningsolyckor i Sverige. Det är inte heller helt ovanligt att barn och ungdomar drunkningar vid badplatser. Barn kan få panik när de hamnar på djupt vatten. Men inte ens tillvaron där barnen bottnar garanterar säkerheten. Många olyckor sker faktiskt i grunda vatten. Vare sig simkunnighet eller flytväst är en garanti för att klara sig i vattnet. Omdöme och kunskap om hur livräddning sker är minst lika viktigt.
Förebygga
Det bästa sättet att förebygga en olycka är att aldrig bada eller simma ensam. Särskild uppsikt bör ske över barn som leker i vattnet. En bra säkerhet på båtar är givetvis att alltid bära flytväst. Det gäller både vuxna och barn. En drunkningsolycka sker snabbt. När en person väl hamnar i svårigheter, behöver han eller hon hjälp inom några minuter. Sedan är det ofta för sent. Som tur är har många av oss gått en livräddningskurs, vilket gör oddsen vid en olycka bättre.
Uppdatera
Även om de flesta av oss någon gång har gått en kurs i livräddning, är det inte säkert att vi vet hur vi ska agera när olyckan är framme. Det gäller att hålla kunskaperna uppdaterade, särskilt vad gäller hjärt- och lungräddning. I snitt tar det 14 minuter för en ambulans att nå en olycksplats efter ett inkommande samtal. Under den tiden hinner en person som fått hjärtstopp avlida om han eller hon inte får hjälp under tiden ambulansen väntas in. Därför är det bra att gå en livräddningskurs med jämna mellanrum. Det kan rädda liv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *