Havskampen – segling mot cancer

Lördagen den 10:e augusti går en ganska unik seglingstävling av stapeln. Samtidigt som segelskutan Albanus lämnar Mariehamn på Åland kommer T/S Britta att lätta ankar från Marstrand i Sverige. Och under fem dygn, med lika många hamnstopp, kommer de två skutorna att tävla i att samla in pengar till förmån för organisationen Ung Cancer. Vid varje hamnstopp kommer det dessutom att bjudas på massor av underhållning och aktiviteter för alla åldrar.

Lagen och tävlingen
Lag West (T/S Britta) och Lag East (Albanus) består av cancerdrabbade ungdomar, representanter från Ung Cancer, entreprenörer, sociala mediepersonligheter, filmare och fotografer, som kommer att dokumentera allt som händer under resans gång. Till sin hjälp har de ett uppbåd av arbetssökande ungdomar som i egenskap av trainees kommer att sköta den digitala kommunikationen online och förberedelserna i land. Förutom att samla in pengar till Ung Cancer, riktar Havskampen även in sig på att eliminera utanförskap i samhället och bekämpa arbetslöshet bland unga. Ungefär som Musikhjälpen, fast till havs.

Fem dagar – fem stopp
Havskampen startar i Marstrand respektive Mariehamn den 10:e augusti med familjeaktiviteter i hamnarna från sen förmiddag till sen kväll. Båtarna seglar därefter vidare mot nästa destination, som är Nynäshamn för Albanus, den 11:e augusti, och Malmö för T/S Britta den 12:e. Lag East besöker Kalmar den 13:e samtidigt som Lag West når hamnen i Ystad. Tävlingen avslutas med målgång för båda skutorna i Karlshamn den 14:e augusti och då hoppas man ha en hel del insamlade pengar med sig i bagaget.

Om Havskampen
Havskampen startades av den ideella föreningen Why5 for Life i januari 2013 i syfte att aktivt arbeta för socialt engagemang. Huvudsponsor är spelbolaget Paf, som även annars fokuserar mycket på välgörenhet och gemenskap. Andra samarbetspartners är Arbetsförmedlingen Hisingen som ger arbetsökande ungdomar möjlighet att vara med som traineer och driva projektet både live och digitalt på webben. Efter sommaren är målet att alla trainees också ska ha fått ett jobb. Insamlingen görs med förmån för organisationen Ung Cancer, som jobbar för att motverka utanförskap i samhället, främja gemenskap och bidra till att cancerdrabbade unga kan komma tillbaka ut i livet igen. Den som vill veta mer eller bidra kan besöka segelskutornas besättning vid hamnstoppen eller gå in på: www.havskampen.se, www.ungcancer.se alternativt www.facebook.com/why5forlife.

Information om segelskutorna hittar du här:
www.tsbritta.se
www.aland.net/albanus

Bilden: Albanus (Foto: Bruno Girin, flickr.com)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *