Hela besättningen klar för Victory Challenge inför Valencia

De resterande toppnamnen i Victory Challenges besättning tillkännagavs av seglingsansvarige Magnus Holmberg, 43, i dag i Valencia, där teamet har sin bas. Fyra av de fem nya namnen har America’s Cup-erfarenhet, den femte har bred internationell seglingserfarenhet.

* Richard Sydenham, 29, engelsman, boende i Sverige, som var trimmer hos GBR Challenge senast.
* Jann Neergaard, 42, Danmark, storsegelgrinder, som seglade America’s Cup-vinnaren Alinghi i Auckland.
* Kasper Vang, 31, Danmark och Anders Dahlsjö, 32, Sverige, som var backstagsgrinder respektive mastman i Victory Challenge senast.
* Mikael Lundh, 32, svensk boende i Belgien, som seglat både Whitbread och Volvo Ocean Race.

– Det känns som ett mycket starkt team, med stor America’s Cup-erfarenhet. 13 var med i Victory Challenge förra gången, Richard och Jann seglade med GBR Challenge och Alinghi. Övriga har också stor internationell erfarenhet, säger Magnus Holmberg och fortsätter:

– Vi har fått maximalt mycket tid på vattnet sedan vi sjösatte Örn i helgen. Vi har också hunnit testa båten mot ett av de italienska teamen. Besättningen som var med förra gången har snabbt kommit in i sitt arbete. Och de övriga är så rutinerade att de fort blivit en del av teamet. Det känns bra, trots den mycket korta förberedelsetid vi har.

De 20 seglarna – det behövs 17 på båten – är på plats inför den första av sommarens för-regattor, den som startar i Valencia redan nästa torsdag, den 16 juni.

De som inte seglat med Victory Challenge tidigare är, förutom Richard Sydenham, Jaan Neergaard och Mikael Lundh, också Santiago Lange, 43, strateg, travare, fyrfaldig världsmästare, senast i tornado 2004, och bronsmedaljör i OS i Aten, de mycket erfarna internationella seglarna Mattias Rahm, 32, taktiker/strateg, dansken Jens Dolmer, 36, grinder och australiern Anthony Merrington, 32, fallman.

De som seglade med Victory Challenge senast, förutom Magnus Holmberg, Kasper Vang och Anders Dahlsjö, är navigatören Johan Barne, 41, Stefan Rahm, 37, strateg/taktiker, Oscar Angervall, 27, travare, Martin Krite, 24, mittfördäck, Lars Linger, 44, genuatrimmer, Oskar Ljung, 29, spinnakertrimmer, Henrik Norberg, 37, grinder, Sebastian Tenghage, 26, grinder, Jonas Wackenhuth, 35, fördäck och Henrik Walderyd, 27, storsegeltrimmer.

Alla som var med Victory Challenge senast har seglat aktivt sedan Auckland, flera på den internationella matchracing-touren, men flera har också slutfört de utbildningar de avbröt för America’s Cup i Auckland; Oscar Angervall är färdig ingenjör, Oskar Ljung, Sebastian Tenghage, Henrik Walderyd färdiga civilingenjörer.

Utmanarserien Louis Vuitton Cup och 32a America’s Cup-finalen avgörs i Valencia 2007.
Men samtliga måste delta i för-regattorna som inleds redan den 16 juni i år, i just Valencia. Nästa äger startar den 25 augusti och pågår till den 4 september – i Malmö. Årets tredje äger rum i Trapani på Sicilien, från den 29 september.

Totalt finns det denna gång 11 utmanare. Försvarare är världens mest prestigefyllda seglingstrofé är schweiziska Alinghi.

Victory Challenge stöttas bland annat av två av Stenbeck-gruppens företag från förra utmaningen, mediekoncernen Modern Times Group och telekomkoncernen Tele2.

Avsikten är att bygga ett syndikat med sponsrande företag som ser möjligheterna med att världens mest pregistefyllda seglingstävling avgörs i Europa för första gången sedan 1851. De är inbjudna att delta i ett sponsorskap som sträcker sig över tre år och kan tillvarata det enorma mediegenomslag som garanteras internationellt och som stärks ytterligare i de länder där Tele2 och MTG har sin närvaro.

Accepterade utmanare av Alinghi är i tur och ordning:
BMW Oracle Racing, USA
+39 Challenge, Italien
Team Shosholoza, Sydafrika
Emirates Team New Zealand, Nya Zeeland
Luna Rossa Challenge, Italien
K-Challenge, Frankrike
Victory Challenge, Sverige
Desafio Español, Spanien
Mascalzone Latino – Capitalia Team, Italien
United Internet Team, Tyskland
China Team, Kina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *