Hummerpremiären kan bli en dyr affär med olagliga tinor

Idag är det nog många som lägger i sina hummertinor runt de svenska kusterna – och visst är det väl underbart med alldeles pinfärsk hummer på middagsbordet. Men reglerna är strikta när det gäller hummerfiske och för den som inte följer dem kan hummern komma att kosta betydligt mer än den smakar.

Hummertinorna måste exempelvis ha fyra runda flykthål – två i vardera kammare – och dessa måste ha en diameter på minst 54 millimeter, så att små humrar har möjlighet att ta sig ut. Detta för att säkerställa att beståndet hålls intakt även i framtiden. Nu har det dock framkommit att olagliga tinor har sålts i ett flertal butiker under året, däribland hos Jula. Dessa tinor har endast ett flykthål i vardera kammare och om man blir påkommen med att använda en sådan kan det betyda dryga böter eller till och med fängelse. Även om man köpt tinan i tron att den upprätthåller fiskerilagen så räcker inte det som ursäkt. Ansvaret ligger alltid hos den som brukar redskapet.

Jula har alldeles nyligen dragit tillbaka de olagliga burarna från hyllorna efter att Länsstyrelsen fått in ett tips och kontaktat butikskedjan. Men många burar har som sagt redan sålts. Har du införskaffat nya hummertinor i år kan det med andra ord vara klokt att kontrollera antalet flykthål i burarna innan du lägger dem i vattnet.

Förutom att använda anpassade hummertinor gäller även följande:
•Hummerfiske är förbjudet från och med den 1:a maj till och med hummerpremiären, som alltid sker kl. 07:00 den första måndagen efter den 20:e september.
•Varje enskild person får maximalt använda 14 hummertinor och denne måste själv sätta och vittja burarna. Man får alltså inte fiska ”åt” någon annan.
•Tinor, och sumpar om sådana används, måste märkas tydligt med ägarens identitet och kontaktinformation.
•Humrar med mindre carpaxlängd än 80 millimeter måste släppas tillbaka. (Carpaxlängden avser hur långt det är mellan bakkanten på ögonhålan och den bakre kanten på huvudskölden.)
•Romhonor är totalfredade och får inte fångas.
•Sedan 2011 är det enligt ett EU-direktiv förbjudet att sälja havsfångad hummer från fritidsfiske.

Mer information finns på Länsstyrelsens webbplats.

Foto: Patrik Neckman, Flickr.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *