Hyra segelbåt och motorbåt

Under de härliga lata sommardagarna på havet finns det inget som helst som går upp emot att ha en båt. Men en båt kräver också sin man och sitt engagemang året runt. För den som inte orkar med alla krav och allt arbete finns det båtar att hyra.under vintern är det inte alltid lika roligt att ha en båt.

Det finns många som drömmer om att ha en egen båt. Men insatserna i arbete och kostnaderna är för många alltför höga. Båtplatser kostar pengar, underhåll är ett evigt slit och på vintern betyder den mest ett dåligt samvete för vissa. Alternativet för den som vill njuta av vågorna men inte av alla krav är att hyra båt.

För många kanske det är något som främst görs utomlands under Medelhavssemestern eller i Västindien. Men givetvis går det minst lika bra att hyra en båt hemma i det egna landet. Idén är lika enkel som smart. Båtarna hyrs ut under en viss tid mot en viss kostnad. Precis som med en hyrbil. Sedan är det bara för den som hyrt båten att kasta loss och njuta av en dag på sjön.

Hyra båt
Det finns mängder med företag som erbjuder båtar för uthyrning i de svenska vattnen. De flesta uthyrningar sker per vecka. Många som hyr en stora båtar som rymmer ett stort sällskap eller flera familjer. Kostnaden kan bli ganska betydande och priser för en båt som rymmer en 8-10 personer kostar gärna upp emot 20 000 – 25 000 kronor. Men om det priset slås ut per person blir priset klar mer rimligt. Mindre båtar går att hyra för en billigare slant, och billigast att hyra är enklare segelbåtar med plats för fyra, fem personer. Dessa kostar mellan 5 000 – 7 500 kronor per vecka.

Även privatpersoner hyr ut sina båtar. Annonser om lediga båtar går att finna på olika hemsidor. Det svåra med att hyra en båt från en privatperson är om det händer något. Företagen har ofta en bra försäkring och erbjuder hyrestagaren att teckna en allriskförsäkring. Dessutom är det lättare att vända sig till ett företag om motorproblem eller andra problem uppkommer. Det är inte alltid lika lätt gentemot en privat uthyrare.

Segelbåtar uthyres på Båtsidan.com
Motorbåtar uthyres på Båtsidan.comBättre är det då på sommaren…

Båtpool på västkusten
Det här konceptet är relativt nytt för Sverige. Det har tidigare gått att hyra stora båtar, och båtar från en privatperson, men som begrepp båtpool och med den här utformningen blir lösningen den första i sitt slag i landet. Verksamheten bedrivs av Miljöhamnen. Båtpoolen erbjuder ett helhetskoncept där introduktionskurser också ges om båtar, båtliv, navigation och sjövett.

Då projektet är ganska nytt kommer det till en början mest finnas båtar som är lämpliga för dagsutflykter. Bokningen sker visa Internet och för att kunna boka en båt ska personen som bokar vara med i Båtpoolen. Det görs genom att betala en anmälningsavgift. Sedan kostar båten några hundralappar per dag.

I framtiden hoppas Miljöhamnen att fler anammar deras affärsidé. Tanken är att alla vatten i Sverige ska ha båtpooler så att alla kan komma ut och njuta av den fantastiska marina miljön som finns i Sverige.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *