Resultat Match Cup Sweden 2009

Under helgen 4 och 5 juli avgjordes finaltävlingarna i Match Cup Sweden 2009 på Marstrand. På lördagen avgjordes damfinalen där Anna Kjellberg ställdes mot Katie Spithill. Under söndagen avgjordes herrfinalen, en final där Mathieu Richard utmanade giganten Peter Gilmour. Över 115 000 åskådare fanns på plats.

I helgen avgjordes Match Cup Sweden i Marstrand. Det är Sveriges största internationella tävling och har tack vare sin popularitet nått VM-status. Idag utgör Match Cup Sweden en av tio deltävlingar i World Match Racing Tour. Fjorton herrteam och åtta team gjorde i förra veckan upp om vilken båt som skulle vinna i år. Sex svenska lag fanns med. Match Cup Sweden-veckan bjöd på ett strålande solsken vilket lockade en rekordpublik. De kunde njuta av spännande tävlingar hela veckan och mängder med event och uppträdanden.

Dam klassen
De svenska damerna gjorde väl ifrån sig. Under lördagen genomfördes damernas final där 25-åriga publikfavoriten Anna Kjellberg från Lerum mötte den erfarna australiensiskan Katie Spithill. Dagen kom att bli en spännande serie av matcher, där Katie Spithill slutligen stod som segrare. Men det var knappt. I den femte och avgörande matchen vann hon med en noslängd före en besviken Anna Kjellberg. Det blev andra gången Anna förlorade en finalmatch i Match Cup Sweden. Trea blev Linda Rahm, som segrade över brittiskan Lucy Macgregor i matchen om tredje och fjärde pris.

Herrklassen
Huvudattraktionen under söndagens seglingar blev finalen i herrklassen. Över 115 000 åskådare hade samlats för att se söndagens tävlingar, trots att de svenska teamen inte fanns med i tätstriden längre. Finalen gick i stället mellan fransmannen Mathieu Richard och australiensaren Peter Gilmour. Peter Gilmour har en sagolik svit i Match Cup Sweden-sammanhang. Han har tidigare seglat hem cupen hela sex gånger, och motivationen för att vinna en sjunde gång var på topp.
Peter Gilmour vann finalen efter tre tydliga vinster tack vare rutin och ett iskallt lugn. Den som gav det största hotet mot Peter Gilmour under tävlingsveckan var svenska Johnie Berntsson. Johnie var ypperst nära att slå ut Peter Gilmour i kvartsfinalen, men ett misstag i sista och avgörande race skapade en chans som Peter inte försatte. Bäste svensk blev Magnus Holmberg. Han kom in på en slutlig femteplacering.

Peter Gilmour lovar komma tillbaka
Båda finaldeltagarna var lyriska över organisationen, upplägget och genomförandet av tävlingen. De hyllade särskilt den otroligt vackra miljön. Peter Gilmour lovade att komma tillbaka nästa år och siktar då en åttonde seger. Det skulle sitta fint, då han samma år fyller 60 år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *