Invigningen av Hjälmarsundsbryggan

Lördagen den 22 maj var det invigning av den efterlängtade bryggan vid Hjälmarsund i Hjälmaren. Trots blåst och kyla kom många deltagare.


När vi seglade ut från Fiskeboda för att segla vidare mot Hjälmarsund märkte vi att vinden var stark och hustrun i familjen undrade om det inte skulle vara bra med att ta ett rev i storseglet och inte rulla ut focken helt. Men eftersom sonen var med så ville han att det skulle vara fulla segel och då bestämde skepparen att det blir fullt ställ. Det var nordlig vind så det blev halvvind till målet.


Solen tittade fram och hela besättningen njöt av den friska vinden och att vi seglade i 6 – 7 knop. När vi passerade under linbanan såg vi att det låg några båtar vid invigningsbryggan.
Vid bryggan stod byggherrarna Rolf och Arne Hast och hälsade oss välkomna. Det kom även några båtar från östra Hjälmaren och totalt var vi 6 båtar som kom. Hade det varit en soligare och framförallt en varmare dag skulle det säkert komma flera båtar. Det finns plats för 17 båtar och säkert ännu fler om man bjuder till.
Nu är det så att det går att köra bil till bryggan så många kom på så sätt. Det var ca 50 – 60 personer på plats när invigningen började. Greven på Stora Sundby berättade om gamla tiders sjöfart på Hjälmaren och önskade att många hittar till denna fina brygga innan kan klippte av bandet och förklarade bryggan invigd. Föreståndaren på Hjälmarsunds camping höll ett tal och överlämnade ett gammalt stockankare till ordförande Arne Hast i föreningen Hjälmarsundsbryggan.

Därefter blev alla bjudna på korv med bröd och alla minglade och hade det trevligt. Efter ett tag droppade personerna av och vi hissade seglen på nytt för att hinna tillbaka till Fiskeboda innan regnet var över oss. Men det lyckades vi inte med utan det kalla regnet öste ner över oss efter ett tag. Det kommer säkert soliga och varma dagar framöver och då ses vi säkert vid bryggan vid Hjälmarsund.