Kajakdagarna större för vart år

I helgen genomfördes Sveriges största kajakmässa ”Kajakdagarna” vid Sjöhistoriska Museet för sjätte gången i ordningen. Kajagdagarna är fyllda med allt som har med kajaker att göra. Här kan man se vilket utbud det finns bland kajakkurserna, möta tillverkare och försäljare, turarrangörer och träffa andra som älskar kajak.


Helgen 9-10 maj var det så dags igen. En bit över 20 utställare tog med sig sina båtar och sitt kursmaterial till grässlänten utanför Sjöhistoriska Museet i Stockholm för att kunna presentera sina företag för gäster som innefattade allt från en nyfiken allmänhet som kanske vill börja paddla till proffsen.

Kajaktillverkare, tillbehörsföretag, reseföretag, uthyrningsfirmor och inte minst kajak- och kanotorganisationerna hade alla slutit upp för att visa vad de gick för. De flesta större svenska kajakföretag var representerade under mässan, och några polska och amerikanska firmor hade även de hittat till Kajakdagarna.

Kajakdagarna är en mässa som är härligt befriad från allt vad prånglande heter. Ingenting säljs under pågående mässa, utan här kommer man för att visa upp kunskap, design och informera om de tjänster man har. Det gör att några småförsäljare inte tar plats och uppmärksamhet. Fokus ligger helt på kajaker, kanoter och paddlingens ädla konst. Det är kanske det som har gjort Kajakdagarna till Sveriges största kajakmässa?


Foto: Kajakdagarna.se

Vid flera tillfällen under helgen fanns möjlighet att lyssna till olika typer av föredrag och njuta av diverse uppvisningar. De mer rutinerade besökarna hade till och med chansen att tävla mot varandra. Dessutom visades mängder med kajaker upp. Vem kunde ana att det fanns så många: havskajaker, långsfärdskajaker, skärgårdskajaker, motionskajaker, tävlingskajaker, familjekajaker, barnkajaker, forskajaker och surfskis. Det gick alldeles utmärkt att få provpaddla de flesta av dem och det var sufskis som verkade vara de mest intressanta paddlingsobjekten.


Foto: Kajakdagarna.se

Kajakpaddling blir allt populärare. I och med att turismen ökar i Sverige, gör paddlingen det med. Gammal som ung, atlet som soffliggare, alla kan vi paddla kajak. För dem som inte bara ville titta på kajaker den här helgen, anordnade och Friluftsfrämjandet en tre timmar lång guidad paddlingstur runt Djurgården under lördagen för en billig penning. Förutom den härliga naturen, fick deltagarna chansen att paddla i Djurgårdskanalen.

Kajakdagarna anordnas av företaget Kajakspecialisten. Det är ett företag som grundats av Magnus Fischer. Sedan 1993 har han paddlat runt såväl Sverige och Norge som Finland. Efter färderna håller han föredrag och driver Kajakspecialisten. Till sin hjälp har Kajakspecialisten Brunnsvikens Kanotklubb, som bland annat bidrar med funktionärer. Inträdet var som brukligt på Kajakdagarna helt fritt och ingen som helst försäljning kom i fråga under helgen.