Trendigt att kryssa

Det som förr kanske mest betecknades som ett pensionärsnöje har blivit hela familjens drömresa. Att resa på kryssning är tidens verkliga melodi. Med tanke på den service, komfort, och alla de upplevelser som står till buds, ses kryssningen som ett prisvärt alternativ och ett alternativ som passar alla i familjen, oavsett ålder och intresse.


Foto: Royal Caribbean

När den hårt arbetande svensken äntligen tar semester ska det vara upplevelsefyllt, avslappnat och bekvämt. Det ska finnas tid för avslappning, och samtidigt finnas saker att upptäcka och äventyr att söka inom ett behagligt avstånd. Det ställer allt högre krav på resmålen och inte minst gjort att kryssningarna blivit alltmer populära. Med möjligheter att se mycket på kort tid, få guidade utflykter och samtidigt kunna ha ett och samma hotellrum och garanteras god mat, härliga pooler och mängder med underhållning på en och samma plats, har kryssningarna visat sig oslagbara som semesteralternativ.Olika aktiviteter finns ofta ombord.
Foto: Royal Caribbean


Foto: Royal Caribbean

Då svensken börjat resa mer under vintertid, blir de varma resmålens kryssningar heta från november och framåt, och Europa lockar många kryssningsresenärer under vår och sommar. Strandhugg i mysiga städer på respektive plats förgyller en resa, som i sig är en upplevelse. Pensionärsstämpeln är borta, och på bara ett tiotal år har medelåldern på den typiska kryssningsdeltagaren sänkts från 60- till 40-någonting. Numera trivs partyprissarna, barnfamiljerna och de romantiska paren lika bra på båtarna som pensionärerna.

Så nu går kryssningsindustrin en ny vår till mötes. De vågar satsa än mer på komforten, lyxen och flärden, inte minst genom att bygga nya båtar. Det har gett uppsving åt en blomstrande hamnindustri. I skrivande stund arbetar till exempel båtbyggarna på STX Europe i Turku i Finland på världens största kryssningsfartyg vid namn Oasis of the Seas. Beställare är det norska företaget Royal Caribbean, ett företag som erbjuder lyxkryssningar i Europa och i Karibien.


Foto: Royal Caribbean

Oasis of the Seas är så stor, att när hon ska gå under Öresundsbron för att komma ut i Atlanten, kommer de att vara trvungna att fälla skorstenarna. Oasis of the Seas tar hela 5 400 passagerare, att jämföra med det näst största fartyget Freedom of the Seas, som kan hysa runt 3 600 passagerare. Och allt på fartyget andas lyx och flärd. En utomhusteater, mängder med pooler, klätterväggar, en stor köpgata, en hel park och en enorm ungdomsavdelning, liksom mängder med restauranger utlovas. Premiärresan avgår från Fort Lauderdale i Florida i december 2009 och fartyget kommer att segla i Karibien.

Men det är inte bara Karibien som lockar. Hurtigruten, Medelhavet och även Östersjön blir alltmer populära områden att kryssa i, med flera avgångar från Stockholm med strandhugg på flera platser i de östra delarna av Östersjön. Flera kryssningsfartyg erbjuder dessutom temaresor, och Casino- och pokerkryssningarna, liksom singelkryssningarna och hälsoresorna blir allt fler. Alternativen har blivit oändliga. Och för den som inte vill eller kan färdas med egen båt, är kryssningen ett enkelt alternativ till att få saltstänk i håret.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *