Lidingö Runt 2009

Seglingstävlingen Lidingö Runt betyder för många seglare det stora startskottet för sommarsäsongen. I år blev det stor dramatik när de 400 båtarna skulle ta sig runt Lidingön, till publikens stora förtjusning. Det verkade som om en del av besättningarna var lite ringrostiga.


Foto: Marcus Dahlberg / ingrid.se

Lördagen den 9:e maj avgjordes årets Lidingö Runt-kappsegling. Det är en tävlingen som seglas motsols runt Lidingön utanför Stockholm och den anordnas av Lidingö SS. Varje år lockas mängder med deltagare och åskådare och för många betyder seglatsen starten för seglingssäsongen. Det var den 52:a i ordningen och till start kom nästan 400 båtar. Det var något färre än året innan. I gengäld var de större båtarna fler. Det var många som efteranmält sig, vilket renderade en hel del jobb för arrangörerna, som leddes av tävlingsledaren Göran Collin.


Foto: Marcus Dahlberg / ingrid.se

Starten gick vid Forresta och målgången var i Islingeviken. Vädret var kanske inte det bästa denna lördagsmorgon. Det var både regn och kyla som rådde över hela den 13,5 distansminuter långa banan. Ett tag såg det ut att bli riktigt dåligt väder, även om några skyfall inte bröt ut. Istället bröt solen ut när båtarna närmade sig målgång.
Klockan tio började så båtarna släppas iväg. Först ut var trimaranen ”Spirit of Titan”, och sedan följde de andra på. Redan i starten började dramatiken. Startlinjen var svårprickad, och tjuvstarterna blev många. Väl iväg gick det fort för båtarna tack vare vinden. Men det fanns de som råkade ut för problem även under själva seglatsen. Ringrosten från vintervilan hade kanske inte helt gått ur för vissa. Incidenterna gjorde att det blev en ovanligt händelserik seglats.
Hela tre master gick av under seglatsen, många sittbrunnar fylldes med vatten, någon lyckades nästan kapsejsa och ett par segel skörade. En besättningsman lyckades hamna i vattnet och fick ta hjälp av en säkerhetsbåt för att komma upp igen. Sedan var det några som lyckades krocka med varandra. Så visst hade åskådarna en intressant upplevelse, de med.


Foto: Marcus Dahlberg / ingrid.se

Snabbast i år var Team Hobie, som seglade en Formula 18-katamaran. Hon slog faktiskt den kolsvarta och respektingivande trimaranen ”Spirit of Titan”, som är av modellen OMRA 60. Team Hobie tog sig runt på 1 timme och 26 minuter, en minut mindre än värsta konkurrenten. Skeppare var Pontus Johansson, och båten tävlar för KSSS. Spirit of Titans skeppare är Ulf Bovallius.

”Spirit of Titan” är 60 fot lång och har, som namnet också antyder, sina beslag tillverkade i titan. Skrovet är gjort i kolfibermaterial. Tack vare de lätta materialen är det en av de snabbaste trimaranerna som går att köpa för pengar. Toppfarten ligger runt 40 knop. Förutom att ha varit snabbast på Lidingö Runt, har Spirit of Titan rekord på Blå bandet. Blå bandet är en tävling som anordnas av Båtnytt och som täcker sträckan mellan Ystad och Haparanda, en sträcka om 956 distansminuter. Färden, som genomfördes under tävlingen förra året, hölls med en genomsnittsfart om 17,14 knop.


Foto: Marcus Dahlberg / ingrid.se

Rekordet för seglatsen Lidingö Runt är 55 minuter. Den tiden fick Klabbe Nylöfs 60-fotstrimaran och det var för tre år sedan. Lidingö Runt hade under 1980-talet mer än 700 startande båtar. Seglingen är enligt tävlingsledaren Göran Collin inte fullt lika populär längre. Men antalet deltagare på Lidingö Runt är faktiskt detsamma med året 400 starter som med 700. De större båtarna kräver större besättning.
Resultatlistorna för seglatsen är inte klara än i skrivande stund. Preliminära resultat finns på Lidingös hemsida, där också slutresultatet kommer att visas. Adressen är lss.se och torsdagen den 13 maj förväntas resultaten vara helt klara. Då blir det prisutdelning.