Känd seglarinstruktör omkom på seglarläger

Den 23 mars förolyckades seglarinstruktörern Don Nordqvist vid en rekognesceringstur inför en träning i Alicante, Spanien. Han var en av Sveriges mest meriterade tränare, med en imponerande egen seglingskarriär bakom sig. Han var också en av grundarna till Motala seglargymnasium.

Under onsdagen den 23 mars förolyckades den uppskattade seglingscoachen Don Nordqvist i en tragisk båtolycka. Olyckan skedde vid hård sjö i vattnen utanför Alicantes kust, Spanien. Han var där som tränare för Motala seglargymnasium på ett träningsläger. Målet för träningen var deltagande i Nexus Training Camp.
Olyckan
En seglingsgrupp från Motala seglargymnasium hade sedan drygt en vecka befunnit sig i Alicante i Spanien för att träna inför den kommande seglarsäsongen. Med gruppen var en kvinnlig tränare samt Don Nordqvist. Dessa två tränare tog som vanan trogen en rekognesceringstur under morgontimmarna inför den planerade seglingsträningen för deltagarna. Syftet var att undersöka de faktiska seglarförhållandena i vattnen. Vädret var hårt med hög sjö. Under turen kom flera stora vågor som lyckades få segelbåten de två tränarna seglade att kapsejsa.
Upplivningsförsök
Båda tränarna hamnade i sjön när båten kapsejsade. Dons kollega lyckades själv ta sig i land, men Don blev kvar i vågorna. När räddningstjänsten kom på plats via helikopter var det redan för sent. Dons liv gick inte att räddas, trots upplivningsförsök med hjärt- och lungräddning. Den andra tränaren klarade sig undan med att bli ordentligt nedkyld och chockad. Ingen av eleverna kom till fysisk skada.
Stor seglare
Don ”Donning” Nordqvist var en mycket meriterad seglingstränare med en diger meritlista. De främsta segrarna kom i Finnjolle under ungdomens dagar. Sedemera blev han en uppskattad tränare för såväl unga som väletablerade seglare i eliten. Hans elever har varit såväl svenska som utländska seglare. Don hann vara coach under tre stycken olympiska spel, under de tjugo åren han verkade som instruktör och coach. Han var också landslagstränare för laser, finnjolle och starbåt.
Eleverna
Ett stödteam finns på plats för de elever som deltog i träningslägret. Två kristerapeuter från SOS International var snabbt på plats för att analysera hur eleverna tagit olyckan och för att ge hjälp och stöd. Även Stefan Rahm, SSF:s ordförande, åkte ner för att stötta de elever som fanns på plats. Planer finns på att gå ut och segla för att hedra Donning och för att åter komma igång med seglingen. Det finns också planer på att vidhålla målet att delta i Nexus Training Camp.
Många påverkas
Många andra har blivit mycket berörda av den hastiga bortgången. Han var en mycket uppskattad och omtyckt tränare, inte minst tack vare hans gedigna kunskaper och insikter samt hans omtänksamhet om och engagemang för sina elever. Han är sörjd av såväl familj och vänner som av nuvarande och före detta elever.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *