Valdemarsvik tar tag i väderutsikterna

Skärgårdsbor och sommarboende i skärgården förundras ofta över vädrets makter. Även om det är mulet och regnigt i inlandet, är det sol och värme som gäller över skärgårdens kobbar och skär. Det är ett fenomen som Valdemarsvik tagit fasta på i sina försök att locka ut fler till sina öar.


Foto: Det är ofta vackert väder i skärgården utanför Valdemarsvik. Göran Trysberg.

Alla som känner sin skärgård i Östersjön vet att vädret alltid är bättre där. Solen kan skina även om regn och rusk råder inåt land. Inlandsborna däremot, vill inte gärna pröva lyckan på en skärgårdsö när de själva upplever ett dåligt väder. Då stannar de hemma, ofta helt i onödan.
Vädret som marknadsföring
Valdemarsvik kommun ser nu en stor potential i framtida marknadsföringsarbete i det härliga vädret i skärgården. För att få semesterfirare att förstå att vädret faktiskt är bra ute i skärgården även om det regnar i stan, har de nu låtit Mikael Lembke skapa en kortfilm om fenomenet. I filmen är det ingen mindre än den älskade meterologen John Pohlman som har huvudrollen.
Användas som reklam
I filmen förklarar John Pohlman exakt hur fenomenet med det fina vädret ute i skärgården uppstår. Han berättar också att fenomenet infaller allra mest under de sköna sommarmånaderna. Med denna film hoppas Valdmarsvik locka fler turister till sina öar. Filmen finns tillgänglig på Youtube och kommunen hoppas att företag och andra marknadsförare av kommunen kommer att använda den flitigt framöver.
Inte de enda
Valdemarsvik plockar därmed upp en slogan som länge figurerat bland skärgårdens öar och företag. Blidö, i norra delarna av Stockholms skärgård, har länge kallat sig för ”ön i solen”, något som inte minst gått hem hos de som har sommarstugor där. Var och varannan bil ägd av någon öbo har en dekal med denna slogan på rutan. Det som är nytt med Valdemarsviks reklam är att den är digital och modern, och lätt tillgänglig för alla som vill veta mer om hur det är att semestra i kommunen.
Fler filmer
Kommunen nöjer sig dock inte med en enda väderfilm. Förutom den informativa väderfilmen har Valdemarsviks kommun låtit Mikael Lembke filma kommunen under ett kalenderår. Projektet kommer att bli klart till sommaren 2011. Filmen kommer att skildra Valdemarsviks miljöer under alla årets växlingar och är även den ett led i marknadsföringen av kommunen. Mikael Lembke har över 20 års erfarenhet av film, och en bakgrund som anställd hos SVT. Idag är han frilansande och bor i Ringarum.
Filmen kan ses i sin helhet på Youtube: http://www.youtube.com/watch?v=aE5Kq1DFI4M
Filmen är upplagd av Valdemarsviks kommun.