Tuff final i Lysekil Women’s Match

Publiken som samlats på Lysekils klippor fick beskåda några riktigt spännande matchseglingar när den dramatiska finalen i tioårsjubilerande Lysekil Women’s Match gick av stapeln i helgen. För fjärde året i rad kammade danskan Camilla Ulrikkeholm hem segern, men svenska Anna Kjellberg bjöd på hårt motstånd in i det sista och det blev en rejäl kraftmätning mellan de två besättningarna.

Finalen i Lysekil Women’s Match avgörs via matchseglingar där det första teamet att ta hem tre segrar koras som vinnare. Ulrikkeholm vann de två första finalmatcherna med knapp marginal, men Kjellberg var fast besluten att komma i fatt och under den tredje matchen satsade hon riktigt aggressivt, vilket dock ledde till att hon tilldömdes en straffsväng. Trots detta lyckades Kjellberg och hennes besättning ta sig i mål före danskan.

De första matcherna var förvisso både dramatiska och intensiva med många imponerande manövrer som tärde på krafterna för båda lagen, men den fjärde och avgörande matchen skulle visa sig bli ännu tuffare. Redan i prestarten ådrog sig Kjellberg en straffsväng då hon inte höll undan tillräckligt för den andra båten. Svenskan lyckades emellertid roffa åt sig ledningen, men Ulrikkeholm låg hack i häl och lät inte Kjellberg få tillräcklig utrymme för att hinna ta sin straffsväng utan att tappa ledningen. Kjellberg saktade ner för att skapa kontakt mellan båtarna och försökte därigenom få till en straff för danskan för att kvitta bort sin egen. Men Ulrikkeholm lät sig inte luras utan höll sig på gott säkerhetsavstånd hela vägen.

Som en sista utväg försökte Kjellberg segla danskan långt förbi mållinjen, ta sin straffsväng på vägen tillbaka och förhoppningsvis hinna över mållinjen först. En taktik som in i det sista såg ut att kunna lyckas. Svenskan höll dock inte undan tillräckligt vid mållinjen och tilldömdes ännu en straff precis när hon gick i mål. Finalen slutade således med 3-1 till Ulrikkeholm och danskan tog därmed hem den fjärde raka segern i Lysekil Women’s Match tillsammans med 100 000 kronor i prispengar.

Ulrikkeholm påpekade efter det obligatoriska segerdoppet att det var den hårdaste finalen de någonsin seglat i Lysekil. De fick kämpa ordentligt och hade förmodligen inte orkat med ännu en match om Kjellberg vunnit det fjärde racet. Kjellberg var i sin tur förståeligt nog ganska besviken efter förlusten och menade att det kändes extra tungt just för att vinsten var så nära inom räckhåll. Hon säger dock att om de fortsätter segla så här pass bra så kommer de att vinna förr eller senare och hon var trots allt nöjd med besättningens insats.

Kampen om tredjepriset stod mellan svenska Caroline Sylvan och danska Lotte Meldgaard Pedersen. Sylvan har utvecklats enormt mycket den senaste tiden, men det var ändå inte riktigt tillräckligt för att slå den rutinerade danskan som tog hem två raka matchsegrar och därmed säkrade tredjeplatsen. Sylvan och hennes besättning är dock oerhört sugna på revansch, så nu är det bara mer träning som gäller.

Bild: www.flickr.com/photos/senad-63/
https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *