Klassiska båtar på Nostalgia

Under helgen den 3-4 juli var det stor festival i Ronneby och Karlskrona. Då var det återigen dags för Nostalgia, en festival för alla som älskar klassiska båtar och bilar. Festivalen lockade över 10 000 besökare till ett solvarmt och vackert Blekinge.


Foto:

I helgen arrangerades festivalen Nostalgia i Ronneby Brunnspark samt Marinmuseum i Karlskrona.
Det blev det nionde året som Nostalgia Festivalen arrangerades och den här gången skedde det under en klarblå himmel. Under helgen visades mängder med klassiska båtar och bilar, varav de flesta var riktiga nostalgiker. En snabb uppräkning kom upp till över 1500 stycken, varav över 70 stycken var båtar. Publiken blev också rekordstor, inte minst tack vare vädret. Det gamla rekordet om 10 000 besökare slogs med råge.

Många båtar
Helgen bjöd på ett strålande väder, vilket lockade en rekordstor publik. De fick se över 1200 båtar och bilar paradera. Höjdpunkten skedde under söndagen för de som hade fokus på vackra båtar utanför Marinmuseum i Karlskrona. Där visades mängder med vackra träbåtar upp under Veteranbåtsdagen, inte minst under det rally som arrangerades: Nostalgia Blekinge Rally 2010.

Kreugers båt
Då fick också publiken komma nära en riktig goding, i Ivar Kreugers m/y Svalan. Hon fick visa vad hon gick för under en uppvisningskörning. Svalan är byggd år 1928 och med en toppfart om 52 knop. Det delades också ut nya K-märkningar för alla de med veteranbåtar som de vill bevara för framtiden. Kreuger, också känd som den store Tändstickskungen, hade mängder med b åtar. Men Svalan anses vara den allra finaste.

Sjösättning av skärgårdsbåt
Under söndagen sjösattes också en skärgårdsbåt ursprungligen byggd av Bröderna Törnqvist båtbyggeri i Karlskrona under 1954 eller 1955. Det är en så kallad Tiedemannbåt, då den ritades av Stig Tiedemann och mäter 7,5 meter och var en av två båtar som varvet byggde med hjälp av denna arkitekt. Under åren som gått har Nostalgia, som hon nu får heta, haft en turbulent historia. Hon lämnades på land åt sitt öde år 1991 och räddades i sista stund av Per-Anders Daag på Saltö Varv AB och Peter Törnqvist, på tidningen Nostalgia.

Samma plats
Den gamla Nostalgia var mycket illa däran när hon hittades. Det var nära att hon fick bli pinnved. Men tack vare en bred entusiasm från personer som förstod hennes storhet har hon åter blivit som ny. Det har tagit enormt med tid, men det har det varit värt. Dessutom har renoveringen har skett på samma varv där hon byggdes en gång i tiden, vilket gör renoveringen av Nostalgia smått historisk. Även sjösättningen blir på exakt samma plats, där hon sjösattes för allra första gången. Bara det var en upplevelse värt besöktet i Karlskrona.

Mer om festivalen går att läsa på Nostalgias egen hemsida: www.nostalgiafestival.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *