Tävlingsfest på gång på Marstrand

Den 5-11 juli arrangeras Stena Match Cup Sweden på Marstrand. Tävlöingen är Sveriges största internationella seglingstävling. Tävlingshelgen anses vara en riktig folkfest och drar nästan 100 000 besökare till orten. Inte minst är intresset för Celebrity Race stort.


Foto: Dan Ljungsvik för Match Cup Sweden

Snart är det dags för årets stora folkfest på Marstrand. Den går självklart i seglingens tecken. Den 5-11 juli arrangeras nämligen Stena Match Cup Sweden, en av världens tio World Champion-tävlingar, och då väntas över 100 000 besökare till platsen för att se de olika besättningarna göra upp om segern.
Tävlingsfest
Marstrand transformeras bokstavligen till en enda stor folkfest under Stena Match Cup Sweden. Mängder med artister kommer att uppträda, god mat serveras, aktiviteter finns tillgängliga för gammal som ung och allt kretsar kring den ädla sporten segling. En hel seglingsby sätts upp för ändamålet, med barer, restauranger och inte minst tält där sponsorerna visar upp vad de går för. I själva tävlingen väntas fler startande båtar än någonsin, vilket borgar för en fullspäckad och mycket intressant vecka.
Tävlingen
Match Racing är en fartfylld tävling som gjord för åskådarna. Två båtar seglar mot varandra och den som kommer i mål först vinner. Det ser enkelt ut från klipporna och är en tävling lätt att förstå sig på. För besättningarna är det lite mer utmanande. Redan innan start krävs planering och känsla för att få en bra startposition. Sedan handlar allt om taktik och att hitta de rätta vindarna för att få fart. Båtarna som används är alla likadana och kallas för DS 37, båtar som anses mycket väl anpassade för uppgiften. Det gör att tävlingen handlar om seglarkunnighet, inte om att ha bästa båten.
Celebrity Race
Den 9 juli blir Marstrand fyllt av kändisar som deltar i Celebrity Race. Av alla deltävlingar under veckan är det Celebrity Race som får mest uppmärksamhet. Tävlingen arrangeras till förmån för Childhood Foundation och totalt finns åtta båtar med i tävlingen. Deltagare är bland annat Peter Jöback, Måns Zelmerlöv, Marcus Samuelsson, Stefan Andersson och Lasse Kronér. För Peter Jöback blir det första gången någonsin som besättningsman på en segelbåt, vilket gör färden lite extra spännande. På båtarna kommer även en professionell besättning att finnas med. De professionella besättningsmännen är valda utifrån sina meriter som matchseglare.
Celebrity Race avgörs genom två korta Fleet Race där tävlingsomgångarna sker genom tävling mellan två båtar i taget. Tävlingen går ut på att runda en boj, plocka upp den flagga som sitter på bojen och sedan komma först i mål igen. Allt kommer att kunna ses väl av besökarna på land.
Arrangemanget
Stena Match Cup Sweden är sedan år 2007 en av de tio tävlingar som håller World Champion-status. Själva tävlingen arrangeras av GKSS, och för den kommersiella biten av veckan ansvarar företaget Brandspot. Tävlingsveckan är förutom en viktig tävling för deltagarna och ett härligt seglingsarrangemang för besökarna, också en mycket viktig samlingspunkt för näringslivet. Till de större sponsorerna hör Stena, Onico, Sigma, GöteborgsPosten, Castellum, PelleP, Audi och Santa Maria.
Mer information om Stena Match Cup finns på www.matchcupsweden.com. Där finns även rapporter om vilka båtar och skeppare som kvalificerat sig till tävlingsveckan.


Foto: Dan Ljungsvik för Match Cup Sweden

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *