Lämna nödraketerna hemma på nyårsafton – om du inte ska ut på sjön

Under nyårsnatten lyser himlen upp av otaliga fyrverkerier och ljussken och det kanske kan tyckas vara sak samma vad det är man skickar upp i luften, bara det lyser, blinkar eller sprakar. Men även under nyår måste sjöräddningen hålla koll på natthimlen efter ett specifikt ljus – nödraketer. Och så fort en sådan dyker upp måste de bege sig ut för att undersöka om det faktiskt är någon som är nödställd. Om så inte är fallet kan det få allvarliga konsekvenser både för den som skickat upp raketen och för den som kanske väntar på hjälp under tiden.

Onödiga falsklarm stjäl resurser
Just på nyårsafton får sjöräddningscentralen varje år in allt för många larm gällande nödraketer som sedermera visar sig vara falska, d v s att raketen i fråga skjutits upp utan att att någon varit i nöd. Detta är inte bara ett förtret för Sjöräddningssällskapets frivilliga som får rycka ut helt i onödan när de hellre firar nyår med sina familjer, det kostar dessutom både pengar och resurser som kan behövas på andra ställen. Är sjöräddarna upptagna med att leta efter en nödraket som någon skickat upp bara ”för skojs skull” kan det i värsta fall leda till att någon som verkligen behöver hjälp inte hinner få det.

Olagligt – även på nyår
Många tror att det är okej att skicka upp uttjänta nödraketer just på nyårsafton, men det är precis lika olagligt att göra det denna natt som resten av året. Den som ertappas med att ha fyrat av en nödraket utan att befinna sig i en nödsituation blir föremål för en polisutredning och riskerar att dömas till fängelse i upp till sex månader eller i bästa fall få betala digra böter. Enda sättet att göra sig av med gamla oanvända nödraketer som har passerat utgångsdatumet är att lämna tillbaka dem till återförsäljaren, alternativt till polisen.

Populära papperslyktor kan misstas för nödraketer
På senare år har det även blivit populärt att sända upp thailändska papperslyktor på nyårsafton, och det är absolut inget fel med det. Lyktorna är både vackra och tystlåtna till skillnad från vanliga fyrverkerier och dessutom fullt lagliga – men de kan även misstas för nödraketer. Den som bor i skärgårdsområdet eller längs med kusten och planerar att skicka upp papperslyktor på nyår rekommenderas därför att meddela Sjö- och flygräddningscentralen (JRCC) i förväg. Värt att tänka på är också att det kan krävas ett speciellt tillstånd från Transportstyrelsen om man vill sända upp papperslyktor i närheten av en flygplats.

Ska du bege dig ut på sjön under nyårshelgen behöver du givetvis se till att du har en färsk nödraket med ombord, men kom ihåg att den bara ska användas när det verkligen behövs.

Med det vill vi även passa på att önska er alla ett Gott Nytt År med många härliga båtupplevelser!

Foto: Paul Wilkinson, Flickr.com.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *