Livbojsjakten – rapportera saknade och trasiga livbojar

Efter en ganska gråtrist start på sommaren verkar solen äntligen ha bestämt sig för att kika fram bakom molnen och bjuda på lite efterlängtad värme lagom till semestern. Och nu när det härliga sommarvädret faktiskt är här på riktigt är det nog många svenskar som passar på att bege sig ut med båten, prova fiskelyckan eller besöka badplatser runt om i landet. Om du är en av dem och befinner dig i närheten av ett vattendrag kan det löna sig att vara lite extra uppmärksam på hur det ser ut med livbojar vid stränder, kajer och bryggor. Inte bara för den egna säkerhetens skull, utan även för att Trygg-Hansa för fjärde året i rad har dragit igång sin uppskattade ”Livbojsjakt”, där de ber allmänheten om hjälp för att finna och ersätta trasiga livbojar.

Livbojsjakten är både en tävling och en kampanj för att främja simkunnighet och öka säkerheten vid svenska sjöar och vattendrag. För att delta i Livbojsjakten laddar du hem en gratisapp till din mobil och sedan gäller det att fotografera alla röd-vita bojar du hittar och rapportera in deras skick till Trygg-Hansa via appen. När du checkar in livbojar kan du även tjäna belöningar i form av värdekuponger som kan användas på t ex 7-Eleven eller Pressbyrån.

En nyhet för i år är också att du kan fotografera en plats där du tycker att det borde sättas upp en livboj. Det kan finnas många ställen där det vuxit fram populära badplatser och liknande smultronställen med tiden, men där säkerheten kanske har förbisetts, och Trygg-Hansa ser gärna till att sätta upp fler livbojar där de kan göra nytta. Så om du känner till någon badplats som saknar livboj är detta ett utmärkt tillfälle att uppmärksamma dem på detta.

Under fjolårets Livbojsjakt rapporterades hela 2 000 trasiga livbojar som därmed kunde bytas ut till nya. Sedan 1954 har Trygg-Hansa delat ut omkring 200 000 livbojar och varje år räddas i snitt elva personer från drunkningstillbud tack vare de ca 80 000 bojar som finns uppsatta runt om i landet. Därför är det också oerhört viktigt att dessa livbojar är hela och fungerar som de ska när de väl behövs. Genom att rapportera in en trasig livboj kan du bidra till att rädda liv, samtidigt som du hjälper till att öka simkunnigheten bland både barn och vuxna. För varje incheckad livboj skänker Trygg-Hansa en krona till Svenska Livräddningssällskapet (SLS), där pengarna används för projekt som bland annat Babybojen och olika simskolor.

Livbojsjakten pågår fram till och med den 31 augusti. Läs mer och ladda hem appen på: http://www.trygghansa.se/privat/varaappar/pages/livbojsjakten.aspx

Foto: Tomas Backa
https://www.flickr.com/photos/backa/4910635780
https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/