Nomineringarna klara för Årets Segelbåt

Sedan 2012 har Maringuiden och Båtmässan i Göteborg anordnat tävlingen Årets Segelbåt i syfte att ge nordiska och svensktillverkade båtar den uppmärksamhet som de förtjänar, men som de kanske inte alltid får vid liknande evenemang ute i Europa. Juryn, som består av sex personer med lång samlad erfarenhet av både segling och båtkonstruktion, har under året provseglat ett flertal nya båtar i lokala farvatten för att utröna vilka som bäst uppfyller de svenska seglarnas värderingar. Utifrån detta har de sedan utsett tre kandidater i var och en av kategorierna Prestanda, Familj och Storbåt/lyx.

De nio nominerade för Årets Segelbåt meddelades den 3:e juli, i samband med att Stena Match Cup gick av stapeln på Marstrand. Under sommaren och hösten kommer juryn att utföra ytterligare testseglingar av samtliga nominerade båtar, men vinnaren i varje kategori kommer inte att avslöjas förrän under Båtmässan i Göteborg 2015.

Juryn består av:
Curt Gelin, båtjournalist (och ordförande i juryn)
Rolf Eliasson, båtkonstruktör
Bert Andersson, seglare
Ingela Sunnergren, seglare
Lena Jexby, Maringuiden
Jaqueline Widström, Svenskt Marintekniskt Forum

Och här är de nominerade för Årets Segelbåt 2014/2015:

Familjeklassen
• X-Yachts Xc 35 – Dansk välseglande båt med dubbla rattar, vindruta, rejäl rigg, höga fribord och mycket rymd. Importerad av X-Yachts, Sverige.

• Jeanneau Sun Odyssey 349 – En 10-meters/34 fots familjebåt ritad av den franske stjärnkonstruktören Marc Lombard. Nytänkande, rymlig cruiser med mycket segel, dubbla rattar, dubbla roder och bra pris. Importerad av Navigare Yachts.

• Dufour 310 Grand Large – Bred 31-fotare med öppen akter, höga fribord, dubbla rattar och roder. Den italienska konstruktören Umberto Felci har skapat en både snygg och rymlig segelbåt, som kanske kan ta hem titeln som ”världens största lilla båt”. Importerad av: Gåshaga Marina.

Prestanda-klassen
• Arcona 380 – En välbyggd 38-fotare från Arcona Yachts med stor segelyta, tung köl, väl tilltagen bredd och klassiskt stilren inredning i mahogny med lackade durkar.

• Seascape 27 – Slovenskt prestandabygge i vakuumlaminat, med låg vikt och mycket segel. Har potential att slå fartrekord vid distansseglingar. Enkel, men välbyggd inredning med fokus på väderskydd. Importerad av Seascapenordic.

• Luffe 3.6 – Slank, vakuumbyggd och lättviktig båt från Luffe Yachts med hög standard. Inget har sparats på varken konstruktion eller utrustning och kvaliteten ska enligt nomineringen motsvara det till synes höga priset.

Storbåt/lyx
• Hanse 505 – Tysk jätte i moderna material med hög rigg, snygga linjer och milda färger – och enligt nomineringen får man allt till ett förvånansvärt bra pris. Importerad av Bryggan Marin.

• Jeanneau Sun Odyssey 509 – Elegant båt med snygg överbyggnad, låga fribord, rak stäv och präktig akter. Stora, naturligt upplysta utrymmen under däck med smakfull inredning. Importerad av Navigare Yachts.

• Moody 54 DS – Radikalt lyxig 54-fotare med nytänkande koncept. Bekväm färd i alla väder med salong och akterdäck på samma nivå, 360-gradersvy från styrhuset och däck med walk-around. Importerad av Bryggan Marin.

Mer information om de nominerade båtarna hittar du på: www.batmassan.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *