Lyxyachterna heta som aldrig förr

Den ekonomiska krisen är över, i all fall för båtvarven som bygger stora och exklusiva yachter. Överallt i världen ökar efterfrågan, och varven arbetar för fulla muggar för att klara leveranserna.


Foto: CRN 43

Det råder ingen brist på pengar att spendera i världen. Det märks inte minst hos försäljarna av lyxyachter runt om i världen. Efterfrågan är större än någonsin, och växer alltmer. Men för att få sälja, gäller det att ligga på topp.
Riktig lyx
Det som framför allt efterfrågas är ren lyx. Det ska inte sparas på någonting och komforten ska vara bästa möjliga. De rika i världen är ett kräset gäng. Endast det finaste är gott nog. Uppgången gäller därför vissa utvalda firmor, som fått rykte om sig att vara riktigt bra på att leverera det som söks: utsökt design, stora utrymmen och bekvämligheter utöver det vanliga.
CRN
Ett av de företag som verkligen fått vind i seglen är det italienska CRN. De levererar precis det som de rika kunderna efterfrågar. Två stycken 43 meter långa lyxyachter sjösattes häromdagen för leverans till väntande kunder. Yachten är av en modern design med rena och stilfulla linjer. Alla material är noga utvalda för bästa kvalitet. Modellen heter praktiskt nog CRN 43. Nio besättningsmän får plats på båten utan besvär, liksom elva stycken resenärer.
Grandios interiör
Det finns fem kabiner för resenärerna i CRN 43. Salongen är på hela 60 kvadratmeter. Här finns förutom ett grandiost bord som tronar i mitten även all teknik som önskas kan. Givetvis finns det även en väl tilltagen middagssalong och såväl akter som interiör erbjuder goda möjligheter för social samvaro i goda vänners lag. Det finns också två mindre båtar att använda vid småturer.
Feadship
Även koncernen Feadship ser en ljus samtid. Två stora yachter med längden 77,7 respektive 81 meter sjösattes nyligen. Det var koncernens varv Koninklijke De Vries Scheepsbouw som stod för leveransen. Yachterna går under namnet M.Y. Air och skrov # 802. De har båda byggts för kunder på den starka ryska marknaden och är skräddarsydda efter kundernas behov.
Prestanda och design
M.Y. Air är en svart skönhet med helikopterplattform, gym, två lounger, spa och en liten käck TV om 102 tum som kan avnjutas utomhus. Dessutom finns en ihopfällbar badplattform som även inrymmer en bar. M.Y 802 är en elegant yacht i klassisk stil. Hela 20 besättningsmän får plats och ett helt däck är avdelat för ägaren till båten. En utomhusbio och soldäck med pool får också plats. Yachten har en toppfart om hela 21 knop och har fyra motorer. Feadship har förutom dessa yachter tio stycken till på ingång.
Mulder Shipyard
Men CRN och Feadship är i gott sällskap. Bland annat har Mulder Shipyard nyligen fått en order om en Mulder 98 Flybridge, Den är byggd helt i aluminium och beräknas bli klar år 2013. Flera andra varv har också fått in storordrar nyligen. Så det verkar inte sämre än att det råder bråda tider i yachtbranschen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *