Matchen om OS-platserna har börjat

Idag, måndag den 11 april, börjar så ett av de viktigare säsongerna för elitseglarna. OS i London nästa år hägrar, och i år är det året då OS-deltagarna ska tas ut. Säsongen börjar med en av de största regattorna i världen, Trofeo S.A.R Princesa Sofia Mapfre på Mallorca. Det finns flera medaljchanser för de svenska deltagarna.


Foto:

Trofeo S.A.R Princesa Sofia Mapfre är en av världens största regattor. Tävlingen går av stapeln utanför Mallorcas kust, och är också den första världscupstävlingen för säsongen i Europa. Det är nu allvaret börjar för alla de seglare som aspirerar på en OS-plats. Resultaten från denna säsong kommer att avgöra vem som får en OS-plats och vem som står utan. Därför är nästan hela svenska eliten med i tävlingen.
Stort hopp
OS i London år 2012 är mycket stort för de svenska seglarna. Pressen är minst sagt enorm, då det allmänt anses som om det är i just segling som de bästa svenska medaljchanserna finns. Trofeo S.A.R Princesa Sofia Mapfre var första chansen för aspiranterna till OS-platser som ges för året, och en av de viktigare. Landslagsledningen söker nu efter seglare som visar framfötterna och som vill framåt. Men kampen var hård, då över 700 seglare deltog i tävlingarna.
Glad överraskning
Det gick hyggligt för de svenska seglarna. Det blev dock inga medaljer, något som de flesta kanske hade hoppats på. Den gladaste överraskningen stod Johan Tillander för, i finnjolleklassen. Han blev bäste svensk med en tionde plats, och kan därmed anses ha gjort en godkänd comeback efter att ha seglat Starbåt med Fredrik Lööf de senaste åren. I ett av racen blev han tvåa, vilket bådar gott för framtiden. Ännu roligare var det att höra att han efteråt tyckte att det var riktigt kul att segla finnjolle igen. De andra seglarna i finnjolleklassen var Daniel Birgmark som kom in på en sextonde plats och Björn Allanson som slutade som trettioförste man.
Fler resultat
I laserklassen seglade Rasmus Myrgren. Han vann faktiskt den senaste världscupstävlingen, som genomfördes i vattnen utanför Miami, USA. Det resultatet kunde han inte leva upp till på Mallorca. Det blev till slut en åttondeplats. En del av orsaken var en bruten mast, och enligt honom själv fick han inte till tekniken i de svårseglade vattnen som tävlingen genomfördes i.
Lööf och hans nya partner Salminen kom in som elfte båt på Starklassen, vilket var något av en besvikelse. Men skam den som ger sig. Det kommer nya chanser. Nästa är i Frankrike och under regattan i Hyères, Frankrike. Tävlingarna går av stapeln i slutet av april.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *