Match Cup Sweden live och i etern

Vecka 27 blir en hektisk vecka på Marstrand. Då drar Match Cup-teamen in för Match Cup Sweden 2001. I dess följe kommer även över hundratusen åskådare att vara på plats, för att följa tävlingarna och delta i de mängder med aktiviteter som erbjuds i hamnen.


Foto: Dan Ljungsvik

Den fjärde juli blir härliga Marstrand åter i fokus för seglingssportare och seglingsälskare från hela världen. Då påbörjas Match Cup Sweden, en av de största seglingstävlingarna i Sverige. I år är mediasponsorerna extra aktiva, med såväl egna aktiviteter såsom täta rapporteringar från plats.

Hög status
Den första Match Cup Sweden gick av stapeln år 1994. År 2007 fick Match Cup Sweden VM-status. Det var också då som tävlingarna verkligen tog sin nuvarande form – som en enorm internationell folkfest. Ett samarbete mellan arrangörerna GKSS och Brandspot inleddes i samma veva, vilket fick tävlingarna att bli än mer attraktiva som semestermål. Till det kommer det faktum att tävlingarna kan följas av åskådarna från land. Om dragningskraften är likadan som tidigare år kommer över hundratusen åskådare att komma till det så annars lugna och behagliga Marstrand, för att ta del av allt som händer i hamn och på vattnen. Match Cup Sweden har något för alla, och är ett familjeäventyr.

Mängder med aktiviteteter
Under vecka 27 kommer Marstrand att sjuda av liv och aktiviteter. Basen är förstås de stora VM-tävlingarna, men kändisracet drar minst lika mycket folk och är en upplevelse värd namnet. I hamnen kommer ett helt Innovation Forum Marstrand att vara öppet under veckan. För barnen kommer det att finnas en hel stor avdelning som kallas för Kids Corner, en verksamhet som drivs av Childhood och Stena. Barn och ungdomar har också möjlighet att ställa upp i Junior Cup.

Deltagare
Den öppna klassen är i år fylld med spännande deltagare. Svenska skippers som deltar är Björn Hansen, Johnie Berntsson och Mattias Rahm. Björn Hansen var den första svensken att vinna tävlingen år 2007 och är den av de svenska seglarna som är bäst rankad med en total sjätteplacering på den internationella rankingen. Det gör honom till den fjärde bäst rankade skippern i fältet, slagen av Mathieu Richard (3), Torvar Mirsky (4) och Ian Williams (5). Med i tävlingarna är också den levande legenden Peter Gilmour som vunnit Match Cup Sweden hela sju gånger. Senaste vinsten kom 2009.

Sänds direkt
Rapporter från årets tävlingar kommer att sändas direkt ut i etern tack vare ett nära samarbete med radiostationen Mix Megapol. Programinslagen kommer inte enbart att gälla själva tävlingsresultaten utan även inbegripa rapporteringar och uppdateringar om allt annat spännande som sker i Marstrand under veckan. Somrigare än så kan det knappast bli. Mix Megapol är således den stora radionkanalen på plats och kommer att passa på att hålla i en hel del evenenang under veckan. Det tänker tidningen Veckans Afffärer liksom GöteborgsPosten också göra. Tävnlingarna kan även följas live på webben via Match Cups egen hemsida: www.matchcupsweden.com.


Foto: Dan Ljungsvik