Snart dags för ÅF Offshore Race

Den 6 juli går startskottet för Nordens största havskappsegling. Men det finns en hel del nyheter, inte minst vad gäller namnet. Det som förr var känt som Gotland Runt heter numera ÅF Offschore race. En annan stor nyhet är startpunkten. Elit- och veteranklasserna kommer i år att starta från centrala Stockholm.


Foto:

Snart är det dags för ett av Sveriges mest omtyckta och omtalade race – ÅF Offshore Race. Startsignalerna kommer att ljuda den 6 juli. Tävlingen kanske låter som en nyhet för många, men faktum är att det är havskappseglingen Gotland Runt som från och med i år bytt namn. Det innebär i sin tur en hel del förändringar och nyheter.
Flyttar till Stockholms Centrum
Helt nytt för årets havskappsegling är att en del av starten kommer att gå av stapeln mitt i centrala Stockholm. Det gäller elitklassen och veteranklassen i tävlingen och starterna borgar för en stadsfest utan dess like. Tidigare år har starten för alla klasser gått från Sandhamn vilket också gäller för alla andra klasser under 2011 års tävling. Arrangörerna hoppas att alla starter ska kunna ske från Stockholms centrala delar redan nästa år. Klasserna för årets segling är ORC Int., IRC Endorsed, SRS och entypsklasser. De entypsklasser som kommer vara aktuella är de som har mer än åtta anmälda till tävlingen. Som vanligt hoppas arrangören på en stor uppslutning av de många professionella teamen, som ser Gotland Runt som en av årets viktigaste begivenheter.
Ocean Search
Inför årets tävling finns också en annan nyhet med. Det är projektet Ocean Search som erbjuder Öppen Båt på den specialtillverkade Jorneyman. Båten är försedd med den allra senaste sensortekniken och har som uppgift att ta reda på bästa sättet att utforska de stora världshaven. Både forskningen om förlista fartyg på havets botten och klimatförändringar ska kunna utvecklas med hjälp av Jorneyman. Projektet Ocean Search är helt unikt i sig. Jorneyman är enbart en del i projektet som enligt projektledningen ”knyter samman berättande, sociala medier, kreativ visualisering och avancerad sensorteknik” med målet att skapa en bild av vad som händer på, i och under världshaven. Båten kommer att finnas att se den 5 juli mellan 10 och 22 i Sailing Village, Vasavarvet.

Arrangörer
Som vanligt är det KSSS som står bakom den ansedda kappseglingen. Båtklubben är Sveriges både äldsta och största båtsällskap. KSSS bildades redan år 1830 och har idag över 6 000 medlemmar. Ny medarrangör är som namnet antyder ÅF, ett anrikt internationellt teknikkonsultföretag med över 4 500 medarbetare. Eurocard, som tidigare var namnsponsor, kommer fortsättningsvis också att vara sponsorer i tävlingen, även om det sker i något mindre skala. Andra viktiga sponsorer är Helly Hansen, Samsung, Lindahl, DataCom, Atkearney, Screenbolaget, KGK Motor, Stockholm Stad, Wasa Kredit AB, Avantime, Veckans! Och Världsnaturfonden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *