Rekordsnabb jordenruntresa planeras

Rekord är till för att slås. Det anser verkligen britten Alan Priddy. Han har tidigare satt 37 rekord och förbereder i skrivande stund att slå det 38:e. Den här gången är han ute efter att köra jorden runt med motorbåt på kortast tid.


Foto:

Under 2011 kommer ett storslaget rekord att slås. Det hoppas i alla fall britten Alan Priddy, när han nu förbereder sig för att resa jorden runt med motorbåt. Det nuvarande rekordet för en jorden-runt-resa med motorbåt är 60 dagar, 23 timmar och 49 minuter. Det sattes år 2008 av Peter Bethune från Nya Zeeland med båten Earthrace. Alan hoppas kunna slå det gamla rekordet med råge.
Alan Priddy
Det är verkligen inte första gången Alan Priddy ger sig på ett rekordförsök. De senaste tio åren har han lyckats bräcka hela 37 stycken. Han har rest jorden runt både med motorbåt och segelbåt. Det är Alan Priddy som designat den båt som ska ge det nya rekordet. Han skräder heller inte med orden. Han är övertygad om att det gamla rekordet kan slås med ett antal dagar. Det är ord och inga visor det. Syftet är att gå i bräschen för en ny design på motorbåtar som är bränslesnålare än förr.

Medspelare
Den 57-årige Alan Priddy kommer att ha gott sällskap på färden. Han har sju besättningsmän med sig, som alla är erfarna äventyrare. En av dem, Jan Falkowski, är förutom äventyrare också psykiatriker och läkare, vilket kan vara välbehövligt för att hålla fokus och hälsan i schack under den långa färden. 50-åriga Jan har också erfarenheter i P1 Championships. En annan av deltagarna är Shellehy Jory-Leigh, en tuff racerbåtsmästare som till vardags är en framgångsrik affärskvinna. Det kommer också att finnas med en journalist, en ingenjör och en navigatör på resan.
Båten
Båten som är tänkt att möjliggöra rekordet är en Rigid Inflatable Boat, RIB. Den mäter 80 fot och har en maxfart på 45 knop. Skrovet är av ren aluminiumplåt av kraftig modell. Plåten mäter hela 8 mm för att hålla för det långvariga trycket. Det mesta av båtens material är återvinningsmaterial, inklusive aluminiumskrovet. Motorerna är av vattenjet-modell. Tankarna i båten är enorma. Hela 28 000 liter bränsle ryms i båten, vilket gör att båten inte ska behöva tankas mer än fyra gånger på den superlånga resan. Än så länge är båten under uppbyggnad, och hur den slutgiltigt kommer att se ut och fungera, det återstår att se.
Rutten
Rutten för rekordförsöket är redan fastslaget, enligt ett diktat från Union Internationale Motonautique. Starten går i Gibraltar och färden går via Panamakanalen och Suezkanalen. Stopp kommer att ske vid Panama, Honolulu, Hong Kong, Singapore (alternativt India) och slutligen tillbaka till Gibraltar igen.

Mer information om Alan Priddy och hans meriter finns att tillgå på http://www.offshore-expeditions.com/. Mer information om resa, båt och besättning finns på: www.circumnavigationrecord.com.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *