Miniskepparen

Den nyutkomna boken Miniskepparen är en fyndig liten bok som ger barnen all information de kan behöva på vattnet. Boken innehåller samma information som ingår i kursen för förarintygen som finns för vuxna, men helt anpassat för den yngre generationen. Det är faktiskt den första nautiska kursboken för barn.


Nautiska förlaget har kommit ut med en ny och mycket praktisk bok perfekt för alla barn som har ett båtintresse, eller som följer med familjen på båtturerna. Den är anpassad för barnen och passar alla åldrar över 8 år. Den glädjer inte bara barnen, utan även familjen, som både kan ta del av kunskapen i boken på ett lätt sätt och få ett barn som förstår hur det fungerar på sjön. Föräldrar får nästan akta sig så att barnen inte blir mycket duktigare än föräldrarna.

Miniskepparen innehåller allt man behöver veta till sjöss, inte minst hur man navigerar, sjökortslära, hur kompassen fungerar, olika typer av knopar och hur man hjälper någon som trillat överbord. Man får även med ett diplom som man kan ta till sig om man läst igenom boken och löst alla uppgifter.

Boken är pedagogiskt upplagd och man får övningar i form av korsord, frågesporter och andra roligheter att pyssla med. Dessutom är det tänkt att barnen ska färglägga alla bilder som finns i boken, och göra den till sin egen personliga och unika bok. Bäst är om man är ombord på en båt förstås, men mycket kan läsas in redan på hemmaplan.

Författaren heter Camilla Norberg. Hon arbetar i vanliga fall som föreläsare och utbildare i navigationslära. Vid sidan av det arbetet driver hon eget, också det med inriktning på nautisk kunskap. Flera kursföretag har anammat barnperspektivet och använder hennes nya bok i kommande kurser om segling och båtkunskap för barnen.

Det anrika Nautiska förlaget ger ut praktiska böcker för alla som vill veta mer om båtar, båtköp och hamnar, eller bara för dem som tycker om allt som har med båtar och skärgård att göra. Det grundades så tidigt som år 1915. I förlagets utbud kan man hitta böcker som ger tips om köp av båt, båttestböcker, historieböcker över olika typer av båtar och hamnar, seglingsberättelser och uppslagsböcker. Kort sagt, allt som har med båtar att göra.

Priset på boken är runt 200 kr eller strax därunder, och går att hitta i de större bokhandlarna.