Mycket att se och göra på Kalmar Båtmässa 2014

Nu i helgen, den 23-25 maj, går årets upplaga av Kalmar Båtmässa av stapeln. Sedan starten 2011 har mässan etablerat sig som det största båtevenemangen i sydöstra Sverige och även i år bjuds det på ett fullmatat program med upplevelser för hela familjen. Båtmässan drar igång vid lunchtid på fredag och i dagarna tre kommer det att bjudas på utställningar och försäljning av nya båtar och tillbehör i Kalmar Gästhamn. Men förutom de sedvanliga utställningarna finns det även mängder av spännande uppvisningar och roliga prova-på-aktiviteter att ta del av under helgen. Premiärdagen är mässan öppen fram till och med kl. 19:00. Lördag och söndag har mässområdet öppet mellan 10:00 och 16:00.

Helgens program bjuder på flertalet uppvisningar, bland annat av Sjöfartshögskolans simulatorer, Kustbevakningens utsjörib Kbv 476, Hemvärnets Stridsbåt 90H och brandkårens båtar och brandbilar. Både Brandkåren och Octopus dykcenter bjuder dessutom på dykuppvisningar. Octopus har även öppet hus ombord på sin båt, där de visar filmer och informerar om sportdykning, samt tävlar ut ett prova-på-dyk. Öppet hus är det också hos segelsällskapet Vikingarna, som informerar om sina navigationsutbildningar, samt berättar om sin seglarskola för barn och de seglarläger som de anordnar på sin egen ö, Klubbholmen. På lördagen och söndagen erbjuder Vikingarna dessutom prova-på-segling med Optimistjollar och 2 kronor. Även Kajak Kalmarssund bjuder på demopaddling med havskajak och surfski och den som är intresserad av att börja paddla har möjlighet att prova på havskajakpaddling med instruktör och få lite råd på vägen. Föredrar man att hålla sig på torra land men ändå vill leka med båtar så kommer det också att vara möjligt att prova på radiostyrda segelbåtar i regi av Seglarklubben Kaparen.

Vid flytbryggan arrangeras ”Öppna Båtar”, där privatpersoner finns på plats med sina pärlor och välkomnar allmänheten att titta in och ställa frågor om båtlivet. Hos Kalmar Marina kan den som vill besiktiga sin båt, samt få information om bland annat vinterförvaring, konservering av motorer och service av rigg och segel.

Det finns även en Classic Boat-avdelning på mässan där man kan se klassiska skönheter som skärgårdshavets vinthundar, skärgårdskryssarna, lotsbåtar och Pettersonbåtar. Är man nyfiken på hur en båt med sju ton barlast rustades förr i tiden så kan man också besöka Kalmars egen medeltidsreplika Aluett´, som finns på plats i hamnen under hela mässan. Under lördagen kommer båten att riggas och rustas för segling och masten kommer att resas på samma sätt som det gjordes på medeltiden. På söndagen ska hon rustas klart och vara redo att lämna kajen.

Kalmar läns museum håller också öppet under helgen och bjuder bland annat på två guidade visningar – ”Kronan – från skepp till vrak” och ”Ladda, krut, skjut – om Kronans kanoner”.

Alla dagar under mässan kan den som vill även följa med ut på en sightseeingtur med båten Kalmarflundran. Turen behöver dock förbokas hos Kalmar Turistbyrå.

En av helgens stora händelser är lördagens Triator Citysailing, som hålls för andra året i rad i samband med Kalmar Båtmässa och består av en serie korta kappseglingar i hamnområdet. De tävlande har fyra jämbördigt utrustade C55:or till sitt förfogande och alla deltagande lag får segla minst två gånger under dagen. Första starten går kl. 11:00 och tävlingen avslutas med ett spännande match race.

Kalmar Surfski Wavechallenge 2014 är ännu en spännande tilldragelse under mässan. Racet går över sundet mellan Kalmar och Öland och är en av fyra deltävlingar i den svenska cupen. Surfski är en så kallad ”sit on top kajak” som är gjord för att klara av paddling i alla förhållanden, främst i stora vågor, och Kalmarsund bjuder på ypperliga förutsättningar för att det ska bli ett händelserikt race.

Mer info om mässan finner du på: www.kalmar.com/sv/batmassa

Foto: Destination Kalmar
www.mynewsdesk.com/se/destinationkalmar/images/kalmar-baatmaessa-115995

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *