Nu har Sverige fått ännu en sjöräddningshund – schäfertiken Rejza

Förra hösten berättade vi om Sveriges första sjöräddningshund, schäfertiken Orka, som klarade certifieringsprovet med glans tillsammans med matte Anette Stierna. Orka var den enda som klarade testet den gången och har sedan dess varit Sveriges enda sjöräddningshund, men nu har hon fått sällskap – av fyraåriga Rejza.

Redan förra året var Rejza med och utförde proven och även hon lyckades imponera på domarna med sitt driv och sin entusiasm. Det räckte dock inte riktigt hela vägen fram till en certifiering den gången. Men skam den som ger sig, Rejza och husse Hasse Stierna har fortsatt träna sedan dess och Rejza har även fått tid på sig att mogna och växa till sig lite. Nu, ett år senare, den 30:e november närmare bestämt, gick det bättre och Rejza kan numera titulera sig som Sveriges nya certifierade sjöräddningshund!

Sedan tidigare är både Orka och Rejza utbildade räddningshundar, men när det gäller sjöräddning ställer arbetsmiljön till sjöss högre krav både på hund och förare. Men Rejza jobbade enligt sin mycket nöjda husse både bra och balanserat under hela testdagen och tog sig igenom alla de tuffa certifieringsproven med strålande resultat.

Proven gick ut på att lokalisera försvunna personer med hjälp av luktsinnet – från fören på en sjöräddningsbåt. Ett av delmomenten innefattade att från båten söka reda på tre personer på tre olika öar – vilket Rejza klarade på en timme i dagsljus. Sedan gällde det att göra samma sak med två personer i totalt mörker och på 400 meters håll lyckades Rejza nosa rätt på dem på bara 20 minuter.

Orka och matte Anette Stierna har arbetat aktivt på Dalarös sjöräddningsstation sedan certifieringen. Nu återstår bara att se vilken SSRS-station Rejza och husse Hasse Stierna kommer att bli stationerade på. Rejza kommer givetvis att fortsätta träna även om hon nu har certifikatet i tass – och husse ska utbilda sig till besättningsman så de blir ett komplett team.

Sjöfartsverket har som ansvarig myndighet för sjöräddningen i Sverige varit kravställare för certifieringen av sjöräddningshundar och projektet har finansierats av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Svenska Brukshundklubben har ansvarat för själva utbildningen tillsammans med Sjöräddningssällskapet. Målsättningen är att det framöver ska finnas flera certifierade sjö- och flygräddningshundar stationerade på strategiskt utvalda platser över hela landet.

Bilden: Rejza med husse Hasse Stierna
Foto: Stefan Jerrevång.
Källa: Sjöfartsverket.se