Nya AutoChart låter dig skapa dina egna digitala sjökort

Vill du ha bättre koll på var grund och bra fiskeställen finns i din favoritsjö? I december släpps en ny, unik Humminbird-produkt som låter dig kartlägga botten i vilken sjö som helst och därmed få både bättre fiskelycka och ett säkrare båtliv. Liknande produkter finns redan på marknaden men det som är speciellt med Humminbird AutoChart är att du är helt oberoende av ytterligare tjänster och inte behöver ladda upp eller dela med dig av informationen någonstans. Du betalar alltså ingenting extra, förutom det initiala köpet av produkten.

Med AutoChart skapar du sjökorten själv med hjälp av det medföljande SD-kortet och PC-mjukvaran och alla inspelningar är och förblir dina egna. Men om du vill dela med dig av dina sjökort till vänner och bekanta kan du givetvis göra det. Humminbird AutoChart är resultatet av Johnson Outdoors uppköp av LakeMaster och DrDepth. Och har du gjort inspelningar med DrDepth tidigare kan dessa också användas med AutoChart. Har du en Humminburd-enhet idag kan du redan nu spela in data på ett tomt SD-kort och sedan konvertera den via AutoChart-programvaran när produkten blir tillgänglig. Vill du använda dina sjökort i flera olika enheter kommer AutoChart SD-korten även att gå att köpa separat utan programvaran.

För att skapa ett sjökort med Humminbird AutoChart spelar du först in data med hjälp av en Humminbird GPS/ekolod med SD kortläsare. Sedan konverterar du informationen i en vanlig PC med programvaran och exporterar den till AutoChart SD-kortet. Ditt sjökort kan sedan användas i så gott som alla LakeMaster kompatibla Humminbird-enheter. Vissa enheter kan dock kräva en uppdatering för att det ska fungera.

För de flesta mindre sjöar behöver man själv rita in strandlinjen, men sedan skapas kartan per automatik baserad på den insamlade djupdatan och du får ett mycket detaljerat sjökort med täta djupkurvor och du kan själv ändra färg på särskilda områden för att märka ut exempelvis grund eller ett visst djup där du vet att fisken ofta står. På så sätt kan du snabbt och enkelt hitta tillbaka till ditt perfekta fiskeställe igen. Sjökorten kan även justeras för hög- och lågvatten.

Om du äger en MinnKota trollingmotor med iPilotLink har du ännu fler möjligheter att utnyttja dina AutoChart-sjökort. Du kan exempelvis markera en djupkurva och låta iPilotLink följa kurvan parallellt på ett visst avstånd. Humminbird AutoChart kommer även att finnas tillgänglig i en Pro-version med möjlighet att visa mjuk eller hård botten, vilket underlättar för den som vill finna bra områden där fisken står. Humminbird AutoChart Pro kommer även att ha funktionen SideImaging Overlay som fungerar med Humminbirds SideImaging-enheter och innebär att alla inspelade konturer och botteninformation läggs ovanpå en karta för att ge en tydligare bild av hur botten ser ut på ett visst ställe.

Hur mycket Humminbird AutoChart kommer att kosta är ännu inte fastställt. Mer information kommer senare i höst på: www.comstedt.se

Foto: Chris Froome, Flickr.com