Nya SM-mästare korade i Malmö

Så var årets SM-vecka i Malmö avslutad. Nya SM-tecken delades ut i en mängd olika kategorier. Med facit på hand kunde de tre arrangörklubbarna konstatera att det blev mycket lyckade tävlingar i ett väder som var idealiskt för segling i alla kategorier.


Foto: Elke Cronenberg för Svenska Seglarförbundet

Under vecka 28, mellan den 14 och 17 juli, var det stor segelfest i de malmöitiska vattnen. Det var dags för SM-veckan, en vecka fylld med SM-tävlingar för seglare i alla format. Det var andra året i rad SM-veckan arrangerades, en vecka som inte enbart korade seglingsmästare. Totalt avgjordes resultaten i SM för elva olika idrotter.
Tävlingarna
Tävlingarna kom att arrangeras under närmast perfekta förhållanden. Solen sken över ett Öresund som erbjöd härliga seglingsvindar. Under veckan i Malmö tävlades det i följande klasser: Kona One (dam och herr), 49:er (herr), 29:er (dam/mixed), enmansjolle (dam och herr), enmansjolle Laser R (dam), Enmansjolle Laser Std (herr), Katamaran Hobie 16 (öppen), Kölbåt CB66 (öppen) och Matchracing (dam).
Årets mästare
Det utsågs med andra ord en hel drös med nya svenska mästare under veckan. Under lördagens, finaldagens, Match Race kunde den månghövdade publiken se team Silj1a Lehtinen vinna över team Anna Kjellberg. Det betydde dock att team Anna ändå kunde koras som Svenska mästare, då team Silja Lehtinen företrädde Finland i tävlingarna.
Svenska mästare i de andra kategorierna är som följer:
Kona One: Adam Holm, DSK
CB66: Tomas Skålén/Jonas Haglöf, SSAV (vann klassen gjorde Mads Christensen/NIls Bjerregård/Nikolaj Björnholm från Danmark)
Laser: Emil Cedergårdh, GKSS
Hobie 16: Leff Dahl/Kristina Kristensen, Boo IF
49:er: Charlie Ekberg/Kalle Torlén, KSSS
Kringarrangemang
Själva tävlingarna hölls i de härliga vattnen utanför Malmö. En centercourt till havs hade anlagts för finalracen. Men det var inte bara i vattnen som det hände. Läktaren för besökarna var strategiskt placerad i Västra Hamnen, bästa platsen för en god överblick över de spännande tävlingsomgångarna på centercourt. Här hade också en mängd kringaktivitete anordnats för alla de besökare som ville titta på tävlingarna. I ett tält sponsrat av huvudsponsorn Volvo gick det att testa sin styrka, olika idrotter visades upp på Gustav Adolfs Torg och även seglingsmaskiner utmanade publiken som ville röra på sig lite extra. Hela tävlingsveckan avslutades med en stor fest under lördagskvällen, där alla nya SM-mästare firades lite extra.
Finbesök
Arrangörer för tävlingarna var Bjärreds OJK, Lommabuktens BK och Malmö SS. Tävlingarna arrangerades i samarbete med Svenska Seglarförbundet. De fick glädjas åt verkligt fina tävlingar under närmast perfekta förhållanden. Dessutom fick de finbesök i form av Internationella Seglarförbundets president, Göran Petersson, under finaldagen, vilket förgyllde tävlingsdagen lite extra.
Mer information och fullständiga resultat går att finna på www.svensksegling.se/smveckan, Svenska Seglarförbundets officiella hemsida.


Foto: Elke Cronenberg för Svenska Seglarförbundet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *