Seglarveckan roar och oroar

Den här veckan går det hett till på vattnen utmed Västkusten. Den omtalade Seglarveckan är i full gång, till glädje för några och till förtret för många andra. Oavsett, så är det nu som ungdomar seglar i grupp för att festa i olika hamnar var och varannan kväll.


Foto: Marstrand – känt för sina seglingstävlingar, och i fokus på Selgarveckan.

Seglarveckan, vecka 29, har blivit till en tradition bland en del ungdomar, som med egen eller lånad båt ger sig ut för att segla och festa i grupp utmed Västkusten. Arrangemanget går mellan Marstrand till Fjällbacka.

Deltagare
Under veckorna två seglar ett femtiotal båtar i grupp. På båtarna finns mängder med framför allt yngre folk, folk som också ofta klassas som stekare. Stekarna är en omtalad grupp, kända för att festa på Stureplan vintertid, och för att mer eller mindre invadera Gotland under Stockholmsveckan och Båstad under Tennisveckan. Det är också, lägligt nog, efter tennisveckan som seglarveckorna arrangeras. Många av båtarna tas ändå över till Västkusten inför arrangemanget och då blir det lägligt att resa runt och festa lite extra när Båstadsveckan är över.

Mer kontroller
Polisen har av anledning av Seglarveckan lagt extra resurser för övervakning av de vatten och hamnar som kommer ifråga. Detsamma gäller Kustbevakningen och Räddningstjänsten. Men chansen finns att det blir lugnare i år än föregående år. Årets Seglarvecka har dock inte alls lockat till sig så många seglare som förra året. Då deltog hela 120 båtar. I år är de enbart 50 än så länge, vilket till dels troligen beror på att den nya sjöfyllerilagen trätt ikraft. Den kommer också att kontrolleras noggrannare i området under tiden som veckan är igång.

Boende
De allra flesta deltagare sköter sig också fint, men ljudnivån är mycket hög och det förekommer en del trassel med fylla och andra olägenheter. Det har också skapat debatt om Seglarveckornas vara eller icke vara. Många boende och seglare i området anser sig störda av det nattliga festandet, som inte verkar ha någon hejd alls. I Hunnebostrand, där det värsta firandet brukar ske finns få vänner till Seglarveckan, även om det betyder ökade inkomster för företagarna på orten.

Snipor
Som motvikt till Seglarveckan har också en alternativ båtvecka fått fart i det västskustska farvattnen. Det är kanske ibland i vilket fall som helst pappas båt som används, men stilen är helt annan och båtarna är av trä. Istället för den aldrig sinande champagnen som dryckjom, kommer passagerarna på sniporna att ta en stor stark. Klädseln skiljer sig också åt. På sniporna blir det overall som gäller, där stekarna på Seglarveckan väljer hetaste modet.

Schema
För den som vill delta – eller undvika – festligheterna ser schemat ut som följer:
måndag: Hunnebsotrand
tisdag: Fjällbacka
onsdag: Grebbestad alternativt naturhamn (ej ännu bestämt)
torsdag: Smögen
fredag: Lysekil alternativt Kärringön (ej ännu bestämt)
lördag: Marstrand.