Ola Skinnarmo mot nya segeläventyr

Ola Skinnarmo, Sveriges meste och bäste äventyrare, satsar på nya äventyr i miljöns namn. Målet är att följa polarforskaren Nordenskiölds fotspår och färdas genom Nordostpassagen. Och han tar hjälp av seglen för att ta sig fram.Ola Skinnarmo

Ola Skinnarmo är mannen som vågar ställa allt på sin spets, och överlever. Han är nog inte riktigt riktigt egentligen. Han blev vida känd i Sverige och långt utanför landets gränser när han som förste svensk tog sig till både Syd- och Nordpolen, bara genom att skida sig fram helt på egen hand. Egentligen skulle han ha färdats tillsammans med Göran Kropp till Nordpolen, men då Kropp fick vända fortsatte Ola ensam. Och lyckades. Ola är verkligen en äventyrare av rang, och en person som vet hur man finner sin egen styrka och även hur man inspirerar andra.

Det är ingen ovanlighet att man ser Ola i talarstolar runt om i landet. Han åker runt och föreläser om sina resor, och framför allt vad han har för erfarenheter och vad han lärt sig på dem. De som var med på mässan Allt för Sjön eller på Båtmässan i Göteborg hade chansen att ta del av Ola Skinnarmos berättelse om sin kommande storsatsning. Nu är det segling som gäller och resan förväntas bli den tuffaste hittills för en man som är van vid påfrestande utmaningar.

Målet för expeditionen är att följa i polarforskaren Nils Adolf Erik Nordenskiölds fotspår. Nordenskiöld genomförde år 1878 som första person en seglats genom Nordostpassagen, en resa om över 6 000 nautiska mil. Nordostpassagen förbinder Atlanten och Stilla Havet och går norr om Sibirien. Nordenskiöld var nära att lyckas. Men så i slutet frös fartyget fast och besättningen övervintrade på packisen. Ingen annan har svensk har försökt sig på färden sedan dess, och bara ett par andra expeditioner har försökt sig på den.

Färden som Ola planerar avgår från Skeppsbron i Stockholm i mitten av juni, och man seglar via Göteborg innan Ola så småningom tar vägen upp mot Tromsö och de verkliga utmaningarna. Målet är Berings sund och med lite tur avslutas resan där i mitten av september, en bit före vintern lägger sig i området. Fartyget heter Explorer av Sweden och är 57 fot lång. Hon har genomgått en hel del förändringar och byggts om för att klara de svåra förhållandena på resan.

Explorer av Sweden hette före Skinnarmos inköp Searcher och är en långfärdssegelbåt gjord för forskningsexpeditioner med en längd om 18,5 och med en 24 meter hög mast. Skrovet är av stål och med extra förstyvningar i skrovet för att det ska tåla is. Båten är ritad av Rolf Modigh för Långedrag Marin.

Poängen Ola Skinnarmos seglats är inte bara att följa en stor man på en svårframkomlig väg. Syftet med resan är att uppmärksamma de förändringar som sker i det arktiska klimatet på grund av miljöförändringarna. Själv färdas Ola givetvis klimatneutralt och om han får som han hoppas kommer han att kunna lyfta fram miljödebatten än ett snäpp.