Sweden Yachts i konkurs

Under hösten 2008 drabbades båtbranschen hårt av finanskrisen. Orderböckerna stod tomma och det avgjorde saken för Sweden Yachts. Trots försök till rekonstruktion blev skulderna för mycket för segelbåtstillverkaren, som den 23 mars fick lämna in sin konkursansökan.


 

Måndagen den 23 mars 2009 tog man på Sweden Yachts beslut om att lämna in en ansökan om konkurs till Uddevalla Tingsrätt. Förhoppningsvis leder inte detta till att verksamheten läggs ner, utan till att en ny ägare tar över och bygger vidare på verksamheten. Enligt uppgift har en rekonstruktion som inleddes under september misslyckats. Företagets advokat under rekonstruktionen, Margareta Andersson, har meddelat att skulderna uppgår till närmare 7 miljoner kronor. Genom konkursansökan lämnas företaget över till en förvaltare, och produktionen fortsätter.

Som företag betraktat är Sweden Yachts ett gammalt anrikt bolag som grundades år 1976. Den allra första båten skapades för tävlingen America’s Cup. Under åren har båtarna fått gott rykte, men man har ändå från och till haft problem med ekonomin. Omsättningen har under de senaste åren varit på mellan 25 och 30 båtar. Förutom att tillverka båtar har Sweden Yachts årligen arrangerat en regatta, med det lämpliga namnet Sweden Yachts Regatta, där enbart båtar som byggts av företaget haft tillträde.

Sweden Yachts har sin verksamhet i Stenungsund och Ljungskile och hade i höstas 60 anställda. 18 av dem remitterades under rekonstruktionstiden. Grundaren och ägaren till dags dator är Sven Enoch. Han fick en stroke för fyra år sedan, och har numera svårt att hantera företaget. Det senaste halvåret har Sweden Yachts styrning lämnats över till Kjeld Sonne, som också säger att norska intressenter kan komma att kliva in och ta över verksamheten. Dessa lär redan ha gått in som styrelsemedlemmar och med kapital för att driva produktionen vidare.

Båtarna som tillverkas på Sweden Yacht är mellan 40 och 80 fot och inom det högre prissegmentet. En Sweden Yacht går för mellan 5 och 20 miljoner kronor. Båtarna har blivit kända för sina vackra former, goda segelegenskaper och för sin höga kvalitet, och många internationella testpaneler har hyllat dem. Köparna kan påverka nästan alla delar av tillverkningen, för att kunna skapa sin helt unika drömbåt. Den senaste modellen som utvecklats är Sweden Yachts 40, en något mindre båt med syfte att hitta nya köpstarka kunder. Men det har alltså inte räckt för att hålla företaget på fötter.

Det är inte bara Sweden Yachts som har återkommande problem med lönsamheten inom båtbranschen. Danska båtföretaget Dehler har även de begärts i konkurs ett par gånger, varav den senaste gången skedde i december förra året.

Taggar: ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *