Öppna Varv på Orust erbjuder många nyheter

I helgen, den 27 – 29 augusti, öppnar varven på Orust upp sina portar för allmänheten. Då arrangerar nämligen Sweboat årets Öppna Varv, och det för femtonde året i rad. I år utlovas hela 24 nyheter, varav 9 är världsnyheter.


Foto: Det blir folkfest på Orust i helgen då Öppna Varv arrangeras.

I helgen är det återigen dags för Öppna Varv på Orust. Det blir det femtonde Öppna Varv-helgen i ordningen. Då erbjuds allmänheten se utbudet från Malö Yachts i Kungsviken, Najadvarvet i Henån och Nord West och Regina af Vindö på Vindön. Helgen räknas till Nordens största flytande båtmässa, och slår därmed föregående helgs flytande mässa i Helsingfors.

Centrum
Centrum för tillställningarna blir Ellös och hos Hallberg-Rassy. Här kommer 115 segel- och motorbåtar att ligga förtöjda. Flera av dem kommer göra uppvisningar och det går att provköra exemplaren för den som går i köptankar. Bland alla båtar förväntas 24 premiärer till sjöss. På land kommer det att finnas över 80 utställare av båttillbehör av alla de sorter.

Andra varv
Det är inte enbart Orust stoltheter som visar upp sina båtar. Deltagarna kommer från hela Sverige och lite till. Marstrands Yachts, Bavia Yachts, Nicanders Båtvarv och Nordic Yachts är några av gästerna. Från Polen kommer till exempel Antila Jacht och från Danmark kommer Faurby Yachts. Alla dessa som redan nämnts kommer med åtminstone svenska nyheter, några lägger i ett par världsnyheter i de svenska vattnen. Totalt kommer det att finnas 9 världspremiärer att kika lite extra på. Dehler 32 är en av nyheterna, en båt som visades upp på Düsseldorfsmässan för några månader sedan. Nu komemr besökarna få se båten i dess rätta element.

Öppettider
Varven och huvudhamnen kommer att hålla öppet under samtliga dagar mellan 10 och 18. Såväl parkering som entré är helt fritt. PÅ hemsidan www.oppnavarv.nu finns en kartbeskrivning hur de olika varven kan nås.

Arrangörerna
Sweboat, Båtbranschens Riksförbund, står som ansvarig arrangör för evenemanget. De samarbetar med alla de varv på Orust som nu slår upp sina portar. Första gången som mässan arrangerades var 1996. Varje år har mässan vuxit ett litet snäpp och är nu en av de större i Norden. Orust är en väl vald plats för en flytande mässa. Här tillverkas 80 % av alla fritidsbåtar som produceras i Sverige. Hela 50 % av de industrijobb som finns i kommunen finns på de olika varven. För båtvarven har det här blivit en mycket viktig helg för marknadsföring av de båtar som finns och den kvalitet som varven håller på Orust med omnejd.


Foto: Här ligger varven på Orust.

Taggar: ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *