Sail Amsterdam 2010

19-22 augusti arrangerades Sail Amsterdam 2010, Europas största marinfestival. Ett av huvudnumren var den stora paraden som arrangerades under torsdagen. I fokus fanns Ostindienfararen, som fick gott sällskap av tusentals andra fantastiska fartyg.


Foto: Stad Amsterdam

Under helgen arrangerades Europas allra största marinfestival, Sail Amsterdam 2010. Startskottet var en enorm båt- och fartygsfestival i Nordzeekanalen med tusentals båtar inblandade. Som god tvåa i ledet, efter Stat Amsterdam, kom det stolta svenska fartyget Ostindienfararen.

Sail Amsterdam 2010
Sail Amsterdam är Europas allra största marinfestival och arrangeras vart femte år. Förväntningarna på årets festival är skyhöga. Bakom det enorma arrangemanget står ING Bank, en av världens största finansbolag, ett bolag som också såg till att Ostindienfararen fanns på plats vid invigningen. De har dessutom sett till att en hel söderhavsö tillverkats just för festivalen. Den är nästan 2 500 kvadratmeter stor och det är där som Ostindienfararen kommer att ligga förtöjd under festivaldagarna.

Stort intresse
Festivalen beräknades locka hela 1,5 miljoner människor. Riktigt så många såg inte själva inledningsparaden, men nästan. Flera hundra tusen personer hade i alla fall lockats till kanalens stränder. Ostindienfararen skapade stort intresse och hade en nyckelroll i kortegen. Det var nämligen just det svenska fartyget som fick äran att skjuta åtta skott salut. Detta kunde följas av en hel nation via den statliga TV-kanalen NOS och en mängd mindre och privata bolags sändningar.

Digert program
Under helgen då marinfestivalen arrangerades fanns ett digert programutbud för de många besökarna. Både sport och kultur fanns med på programmet. Parader, lotterier, livemusik, båtrace, uppvisningar och mängder med andra aktiviteter fanns att välja mellan. Fyrverkerier, segellektioner, dansshower, utställningar och guidade turer på skeppen som deltog var också några höjdpunkter för besökarna.

Stolta fartyg
I fokus fanns givetvis fartygen själva, och det var inte bara Ostindienfararen som fick uppmärksamhet. Stoltheten Stad Amsterdam tronade med sin skönhet, ett 76 meter långt tremastigt skepp som uppfyller en seglares alla drömmar. Den åtföljdes av andra klassiska fartyg, som sidas vid sida av moderna skepp visade upp allt vad den marina ingenjörskonsten har att erbjuda.


Foto: Bara en liten del av paraden

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *