Plastskräp blir till dammsugare

Med projektet Vac from the Sea vill Electrolux uppmärksamma problemet med plastskräpen i våra hav. Här blir skräpet till högkvalitativa dammsugare. Samtidigt utvecklar Electrolux en möjlighet att få tag på plaster att återvinna, något som idag är en bristvara.


Foto: Plast på fel ställe kan leda till katastrof. Det är bättre att återvinna det.

Plastskräpet har blivit till ett enormt globalt problem, både på land och i haven. Problemet med plast har uppmärksammats inte minst i Stilla Havet, där världens största ansamlingar av plast anses finnas. Men problemet finns även på närmare håll. Utmed Blekingekusten, till exempel, flyter hela fem tusen kubikmeter plast i land – varje år.

Tas upp
Det här har uppmärksammats av den svenska hemelektronikjätten Electrolux. De brottas själva med problemet att det finns för lite återvunnen plast på land, för att kunna skapa de produkter som företaget tillverkar. Istället ligger mängder med plast och skräpar i haven. Samtidigt efterfrågar kunderna alltmer just produkter tillverkade av återvunnen plast, vilket har fått företaget att ta initiativ att plocka upp plasten från haven istället. Målet är att skapa konceptdammsugare av plastskräpet.

Vac from the Sea
Projektet går under namnet Vac from the Sea. En stor del av projektet går ut på att fånga upp själva plasten från platser som Nordsjön och Östersjön. Här ligger fokus på insamlingar från väsktkustska skärgården, där problemet med skräpet är som störst i vårt eget land. Men även internationella vatten rensas på en del skräp. Stationer finns i Medelhavet, i Atlanten och i Indiska oceanen. Hawaii och korallreven utanför den thailändska kusten är några av de mer specifika platserna. Metoderna för att få upp själva plasten varierar beroende på område. I vissa fall behövs dykning för att nå skräpet, i andra fall går det att håva in plasten direkt från vattnets ytskikt.

Insats
Målet är att uppmärksamma miljöproblematiken som finns i haven och att öka sin miljöprofil. Inom företaget finns en bred satsning på hushållselektronik skapad av återvunna produkter. Just nu har Electrolux ett miljövänligt sortiment där 70 procent av plasten utgörs av återvunnet material. Framöver beräknas den procenten stiga till 100. Med 150 olika marknader runt om i världen hoppas också Electrolux givetvis på marknadsfördelar hos en allt mer miljömedveten befolkning. Vac from the Sea är ett led i den riktningen.

Följ projektet
Det går att följa projektet på flera olika sätt. Bland annat finns en blogg med adressen www.electrolux.com/vacfromthesea. Det går även att följa arbetet på Facebook och på Youtube finns en liten film om arbetet: http://www.youtube.com/watch?v=YIlWzZo0fvo.


Foto: Hawaii är känt för sina vackra stränder och det blåa vattnet. Det här är ett område där plast samlas upp i projektet Vac from the Sea.