Plåta K-märkta båtar i världens största fototävling

Gillar du gamla vackra båtar, tycker om att fotografera och gärna skulle vilja vara med och bidra till bevarandet av Sveriges rika kulturarv? I så fall ska du inte missa chansen att delta i Wikipedias världsomspännande fototävling ”Wiki Loves Monuments”. Wiki Loves Monuments skrevs redan 2012 in i Guinness rekordbok som världens största genomförda fototävling och även i år deltar länder från Jordens alla hörn. Syftet med tävlingen är att skapa en övergripande bildsamling av kulturhistoriskt intressanta platser och byggnadsverk från hela världen, såsom engelska Stonehenge och Taj Mahal i Indien, och göra dem tillgängliga för alla via den fria webbencyklopedin Wikipedia.org.

Initialt hålls separata landstävlingar och de tio bästa bidragen från varje land kommer sedan att tävla i en internationell final. Den svenska ”kvaltävlingen” pågår mellan den 1:a och 30:e september och i år finns det fyra olika motivkategorier att välja mellan för den som vill delta – K-märkta fartyg, byggnadsminnen, arbetslivsmuseer och fornlämningar. Byggnadsobjekten är hämtade från Riksantikvarieämbetets bebyggelse- och fornlämningsregister, samt Arbetets museum och alla finns listade på Wikipedia. Är du intresserad av att fota någon av de 128 K-märkta båtarna så finner du hela listan med information om respektive båt på: www.sjohistoriska.se/k-markta-fartyg.

Förutom möjligheten att föreviga några av våra finaste svenska kulturskatter och visa dina fotografiska talanger har du samtidigt chans att vinna fina priser och kanske även få lite ära och berömmelse på köpet. Den svenska juryn kommer att utse en första- och andrapristagare i var och en av de fyra kategorierna, samt välja ut en bild som blir totalvinnare. Den fotograf som tagit den bästa bildserien och den som lagt upp flest foton på unika motiv kommer också att belönas med priser. De tio bästa bidragen kommer sedan att representera Sverige i den internationella tävlingen. Priserna i den svenska deltävlingen inkluderar allt från böcker till presentkort på resor/upplevelser och fribiljetter till olika museer.

Wiki Loves Monuments är en tävling som är öppen för alla och det enda du behöver göra för att delta är att skapa ett användarkonto på WikiLovesMonuments.se och ladda upp dina foton till Wikipedia Commons tillsammans med erforderlig information om motiven. Glöm inte heller att ange din egen e-postadress så att du kan bli nådd om du vinner. Bilderna behöver inte vara nytagna, men för att kvalificera måste de läggas upp på sajten under tävlingsperioden. Du kan endast delta i den svenska tävlingen med bilder tagna i Sverige, men har du foton från något annat land som du gärna vill lägga upp går det även bra att delta i det landets nationella tävling. Mer info om detta finner du på den internationella sajten: WikiLovesMonuments.org.

Bilden: Förra årets vinnare i kategorin K-märkta fartyg, M/S Sunnan.
Fotograf: Jan Edman
http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.en

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *